Krever redegjørelse fra Berg-Hansen

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen må møte i Stortinget for å forklare seg om sine bånd til fiskerinæringa. Det forlanger Fremskrittspartiet.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen eier ti prosent av aksjene i lakseoppdrettselskapet SinkaBerg-Hansen AS. I fjor omsatte selskapet for mer enn en halv milliard kroner.

– Fiskeriministeren har for store interesser i næringa til ikke å ha et engasjement, men for å unngå habilitetskonflikter må hun tydeliggjøre det overfor Stortinget, sier Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, i et tv-innslag på NRK.

Les også: – Berg-Hansen habil i de fleste saker 12.11.2009

– Livsverket

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen sier at hun gjerne møter i Stortinget for å forklare sine økonomiske interesser. Hun sier også at hjertet hennes ligger i oppdrettsnæringen og at hun ikke kommer til å selge seg ut, men avviser at hun har noe stort habilitetsproblem.

– Dette er livsverket til familien min, så jeg kommer ikke til å selge meg ut. Det er her hjertet mitt ligger, sier Berg-Hansen.

– Jeg har forstått det slik at jeg kan bli inhabil i bare noen få saker. Ut over det kan jeg være fiskeri- og kystminister for hele kysten og for hele næringa, sier hun.

– Kan oppstå tvil

Professor Jan Frithjof Bernt ved juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen er en av landets fremste eksperter på forvaltningsrett. Han er ikke enig med statsråden.

Bernt mener at hun formelt sett nok vil være habil i de aller fleste saker som hennes departement skal behandle, men at det likevel kan oppstå tvil.

– Hun har betydelige økonomiske interesser i næringa, og det kan fort bli stilt spørsmål ved hennes behandling av saker som handler om rammebetingelsene for oppdrettsnæringa, mener Bernt.

– Spørsmålet kan bli om hun tar avgjørelser ut fra samfunnets interesser eller sine egne private interesser, sier professor Jan Frithjof Bernt ved Universitetet i Bergen.