Vil ha interregionalt biomassetak

Norske Sjømatbedrifters Landsforening vil ha interregionalt biomassetak for alle oppdrettere. Det fremgår av et høringssvar til Fiskeri- og kystdepartementet.

Fiskeri- og kystdepartementet sendte den 18. august 2009 ut på høring forslag om etablering av inter-regionalt biomassetak for virksomheter som videreforedler en vesentleg del av egen oppdrettsfisk.

Les også: Vil tillate flytting over regiongrenser 18.08.2009

– Bedre for noen

I sitt høringssvar peker Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) på behovet for mulighet til interregionalt biomassetak også med hensyn til lokale slakteri, og uavhengig av eierstruktur. Dette vil ha stor betydning for de aktører som driver i områder for regiongrensene, og for de slakteriene som mottar råstoff fra denne produksjonen, mener NSL.

Inter-regionalt biomassetak har lenge vært etterspurt i næringa, spesielt av små og mellomstore oppdrettere. I dag har vi små slakteri som ikke har drift hele året pga begrenset utnytting av MTB som følge av at produksjon er i flere regioner, opplyser NSL.

– En mulighet for inter-regionalt biomassetak vil ha stor betydning for de aktører som driver i områder for regiongrensene, og for de slakteriene som mottar råstoff fra denne produksjonen, skriver NSL i sitt høringssvar.

Mange små slakterier er nedlagt de seneste årene fordi aktiviteten er flyttet til store sentrale slakteri.

Foreliggende forslag vil medføre en bedring av situasjonen for de største selskapene som i dag driver foredling av egen oppdrettsfisk, mener NSL.

– Negativt for andre

Forslaget argumenterer med å legge til rette for økt lokal aktivitet. NSL mener imidlertid det motsatte vil skje ved en stadig tilrettelegging for sentralisering av slakterier. Råstoff flyttes fra lokalsamfunn til få sentra som kan ta ut sysselsettingseffekter fra slakteri og foredling.

NSL er ikke enig i at tilrettelegging for økt aktivitet kun skal omfatte aktører som eier både produksjon og foredling selv.

NSL mener det viktigste er å legge til rette for god drift og solide avledede arbeidsplasser i distriktene. Hvorvidt de ulike produksjonsleddene er integrerte eller selvstendige selskaper bør være underordnet.

NSL mener hensynet til drift i lokale slakterier burde være et like viktig argument for å tillate interregionalt biomassetak som hensynet til foredling. Lokale slakterier bidrar med svært viktige arbeidsplasser der de er lokalisert. Det må legges til rette for muligheten til helårig drift, og dermed en styrking av disse slakteriene.

I tillegg til de lokale arbeidsplassene bidrar også lokale slakterier til en fortsatt selvstendighet for små og mellomstore oppdretter, og de har stor betydning for næringa i et sykdomsperspektiv, mener NSL.

– Interregionalt biomassetak er som nevnt etterspurt av små og mellomstore oppdrettere, men foreslås med foreliggende forslag i realiteten kun for de største aktørene. Forslaget styrker slik det framstår i dag bare integrerte selskap og ikke videreforedling i seg selv, fordi det ikke omfatter hensynet til aktører som er spesialisert kun på videreforedling, uttaler NSL.

– NSL vil påpeke viktigheten av at regelverket for både oppdrettere og foredlingsindustrien ikke er konkurransevridende, slik foreliggende forslag fremstår i dag, avslutter NSL.