– Løser ikke luseproblemet

WWF mener at myndigheter og næring umiddelbart må legge en plan for nedslakting av all oppdrettsfisk i de områdene som har mest lus.

Oppdrettsnæringens frivillige lusetiltak løser ikke problemet, mener WWF.

Konsekvensen av ikke å ta problemet på alvor, vil være større press på villaksen og miljøet. Blir situasjonen verre, vil også oppdrettsnæringen rammes, og lusesituasjonen kan gi færre arbeidsplasser og tapte eksportinntekter, skriver WWF på sine nettsider.

– Det må umiddelbart lages en plan for nedslakting av all oppdrettsfisk i områdene med mest lus, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF.

– Deretter må anleggene legges brakk i et halvt år og så må det kartlegges om grunnlaget er til stede for å starte opp igjen etter strengere regler. Det er helt uholdbart om næringen nå, når alle instanser roper varsku, får drive videre som om ingenting har hendt.

WWF har kontor i Chile og har fulgt utviklingen der i mange år. Nå frykter WWF tilsvarende sammenbrudd i Norge.

– For to år siden satt oppdrettsselskaper i Chile og avfeide akkurat de samme problemstillingene. Nå er mange tusen der blitt arbeidsledige pga lus og andre miljørelaterte problemer, og landet taper milliarder i eksportinntekter, sier Hansson videre.

Les også: Tar krafttak mot lakselus 20.11.2009

– Frivillighet fungerer ikke

I 2002 ble det ropt varsko om lusesituasjonen i oppdrettsnæringen. Daværende miljøvernminister, Børge Brende, innkalte til krisemøte hvor en rekke involverte aktører deltok. Mange konstruktive forslag ble lagt på bordet, slik som pålagt, samlet avlusning i hele områder.

– Næringen lovet da bot og bedring, og det ble utarbeidet en frivillig handlingsplan mot lus. Nå, syv år etter, ser vi at frivillighet og løfter fra næringen ikke fungerer. Norge produserer nær 1 million tonn oppdrettslaks per år, mer en dobbelt så mye som i 2002. Situasjonen er i dag mye verre, fordi lusa har utviklet resistens mot de vanligste behandlingsmetodene, og antall fisk i sjøen er altfor høyt, sier Maren Esmark, som leder i naturvernavdelingen i WWF-Norge.

Likevel lanserte FHL (Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening) i dag en liste med gamle og til dels gjennomførte tiltak mot lakselus, konstaterer WWF.

– Tiltakene FHL lanserer, ble lovet allerede i 2002, og er i stor grad allerede gjennomført. De er ikke tilstrekkelige. Nå må næringen og myndighetene innse alvoret, lusesituasjonen krever nedslaktning, ikke mer avlusing, sier Esmark videre.

– Uansvarlig regjering legger opp til økt vekst

Regjeringen gjør situasjonen ekstra farlig ved å legge opp til økt vekst i næringen neste år. Dette kan få dramatiske følger for villaksen og sjøørreten, men også for næringen selv, som risikerer at situasjonen kommer helt ute av kontroll – med store økonomiske tap som resultat, mener WWF.

– Det er helt utrolig at FHL i disse dager er på Stortinget og ber om økt vekst og tilgang til nye arealer. Det som nå trengs, er å redusere mengden oppdrettsfisk som står i sjøen, avslutter Rasmus Hansson.

WWF har diskutert den prekære situasjonen i et møte med Heidi Sørensen, statssekretær i Miljøverndepartementet, og vil nå jobbe videre opp mot regjering, storting og næring for å få i gang strakstiltak.