Fôrressursene kan utnyttes bedre

Enkelte typer slakteavfall fra husdyrhold kan bli tillatt brukt som fôr til oppdrettsfisk.

Det vil bety at verdifulle proteinkilder som i dag brukes til forbrenning og jordforbedring, kan bli brukt til å produsere mat, melder Nofima.

Etter kugalskapsepidemien i 2001 ble bruk av slakteavfall fra husdyrhold i fôr til andre produksjonsdyr, inkludert fisk, stanset i EU. For flere typer slakteavfall, for eksempel fra kylling, var det neppe noen reell fare, men disse ble omfattet av forbudet for å være på den sikre siden.

– Det har vært jobbet lenge i EU med å sikre gode nok kontrollrutiner, og vi tror det ligger an til en endring av EUs regelverk i nær framtid, sier Bjarne Hatlen, forsker i fôr og ernæring i Nofima Marin.

Rikt på proteiner

Råvarer som fjørfemel og kjøtt- og beinmel fra svin er rimelige råvarer som er rike på proteiner. I motsetning til mange planteråvarer er de fri for såkalte antinæringsstoffer, plantenes naturlige forsvarsverk mot parasitter, som laks har lav toleranse for.

– De har dermed fordeler som gjør dem til gode og trygge alternativer til fiskemel, og vi mener vi ikke kan la være å utnytte slike ressurser, sier Hatlen.

I dag brukes mesteparten av det aktuelle råstoffet til pelsdyr- og hunde- og kattefôr, men en del går også til forbrenning og jordforbedring.

Tilsvarende produkter brukes i stor skala i Chile, der det hele tiden har vært tillatt brukt i fôr til oppdrettsfisk.

– Trolig har det vært eksportert slik fisk til Europa, og det er et paradoks, sier Hatlen.

Mer på Biomarint industriseminar

Hatlen holder foredrag om utnyttelse av animalske biprodukter i fiskefôr på Biomarint industriseminar, som arrangeres av Nofima i Bergen 1.-2. desember. Stikkord for seminaret er bærekraftighet, klima og bruk av genmodifiserte ingredienser i blant annet fôr.

Det blir flere andre foredrag rundt temaet utnyttelse av fôrressursene fra Nofima, blant annet fra Bente Ruyter og Torbjørn Åsgård, som snakker om henholdsvis "Fremmedstoff i fôrfett; effekt på vekst, helse og kvalitet" og "Bærekraftig utnyttelse av marin olje og protein i fôr til fisk", opplyser Nofima.