Fiskeridirektørens habilitet kreves vurdert

Fiskeridirektør Liv Holmefjord sin tilknytning til oppdrettsnæringen må vurderes av justisdepartementets lovavdeling.

Det krever nestleder i Stortingets næringskomité, Harald T. Nesvik fra Fremskrittspartiet.

Fiskeriministeren er ikke den eneste med en fot plantet i oppdrettsbransjen. Også fiskeridirektøren har slike eierinteresser. Nå ber Frp om at fiskeridirektørens roller vurderes av justisdepartementets lovavdeling, melder Adresseavisen.

Betydelige interesser i Bolaks

Fiskeridirektøren eier 8,30 prosent av aksjene i familieselskapet AS Bolaks i Eikelandsosen i Fusa kommune. AS Bolaks er et helintegrert oppdrettsselskap med betydelig aktivitet både innenfor stamfisk og rognproduksjon, smoltproduksjon og matfiskoppdrett. Selskapet har som mål å produsere 12.000 tonn matfisk hvert år. Fiskeridirektørens aksjer i AS Bolaks, eies gjennom hennes heileide selskap P2H Invest AS.

8,30 prosent eierandel i et så stort oppdrettselskap som AS Bolaks, sammen med familiebånd til øvrige eiere, levner liten tvil om at fiskeridirektøren har tette bånd til oppdrettsnæringen.

– I forbindelse med at jeg tiltrådte stillingen i fjor høst, ble det gjort en vurdering av om mitt forhold til Bolaks kunne være et problem. Vurderingen ble gjort av fiskeri- og kystdepartementet, og på grunnlag av den ble det opprettet en settedirektør som skal fungere i saker som har med Bolaks å gjøre, sier Holmefjord til avisa.

Holmefjord sier hun i utgangspunktet er habil i alle generelle saker som har med oppdrettsnæringen å gjøre, men at departementet har bedt henne være oppmerksom på at det kan forekomme generelle saker hvor hun på grunn av sine eierinteresser må vurdere sin habilitet.

Av vurderingen fra Fiskeri- og kysdepartementet fremgår det at Holmefjord ikke kan treffe avgjørelser eller delta i forberedelsen «i saker vedrørende foretaket», det vil si AS Bolaks. Hennes underordnede i Fiskeridirektoratet kan heller ikke treffe avgjørelser i slike saker. Men underordnede kan delta i forberedelsen av sakene. Derimot kan Holmefjord fatte beslutning i «forskriftssaker og saker av generell karakter.», opplyser NTB/Dagbladet i kveld.

«Du og Fiskeridirektoratets øvrige personell må likevel utvise oppmerksomhet knyttet til slike saker, for å fange opp eventuelle tilfeller hvor den generelle avgjørelsen vil ha særlig stor betydning for AS Bolaks», skriver departementsråd Jørn Krog.

Fiskeridirektør Liv Holmefjord sier til Adresseavisen at det ikke er aktuelt for henne å selge seg ut av Bolaks. Selskapet ble dannet av hennes far og hans to brødre i 1975, og har i dag åtte konsesjoner for produksjon av matfisk, og én konsesjon for stamfisk.

– Omstridt internt

Ifølge avisen er fiskeridirektørens dobbeltrolle omstridt i Fiskeridirektoratet.

– For å si det litt forsiktig, det er flere som synes at dette ikke e særlig greit, sier en sentral person i direktoratet som Adresseavisen snakket med i går kveld.

Holmefjord ønsker ikke å kommentere at hennes habilitet er omstridt internt, skriver avisa.

30.000 laks rømte

Det er ikke bare fra fiskeri- og kystministerens selskap det rømmer fisk. Ifølge Adresseavisen har også et større antall laks rømt fra Bolaks, hvor fiskeridirektøren har store eierinteresser.

I juli rømte over 30000 laks fra et av selskapets anlegg ved utløpet av Hardangerfjorden – i et område hvor ville laks- og ørretstammer ifølge avisa står i fare for å bli utryddet etter påvirkning fra lakseopprett.

Fiskeridirektoratet har anmeldt flere lakserømminger de siste årene, men i går kveld var det ikke mulig å bringe på det rene om sommerens rømming hos Bolaks var politianmeldt av direktoratet. Holmefjord ønsker ikke kommentere saker som har med Bolaks å gjøre, skriver avisa.

Denne saken behandles av Fiskeridirektoratet Region Vest, som har kontor i Måløy. Regionkontoret har ennå ikke ferdigbehandlet saken, men har selvstendig myndighet til å avgjøre eventuelle reaksjoner mot Bolaks, skriver Dagbladet.

Ber om vurdering

Harald T. Nesvik (Frp), nestleder i Stortingets næringskomité, slår seg ikke til ro med at departementet har vurdert habiliteten. Holmefjords habilitet må vurderes av justisdepartementets lovavdeling, sier han til Adresseavisen.

Fremskrittspartiet har tidligere krevd at fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen møter i Stortinget for å forklare seg om sine bånd til fiskerinæringa.

Les også: Krever redegjørelse fra Berg-Hansen 21.11.2009

Nesvik karakteriserer den pågående habilitetsdebatten rundt som en såpeopera.

– Lisbeth Berg-Hansens kan komme i situasjoner der hun må ta beslutninger som kan gå i favør av eget selskap og disfavør av konkurrenter. Slik kan det ikke være, sier Nesvik, som gir statsråden et par uker på å svare Stortinget.