Vil ha lakselusråd fra forvaltningsstøtteorganer

Mattilsynet mener at lakselussituasjonen er alvorlig, og spør nå Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet om råd.

Lakselussituasjonen er alvorlig, og dersom ikke næringen selv gjør det som er nødvendig må Mattilsynet iverksette tiltak.

– Det er helt vesentlig at de inngripende tiltak det her er snakk om må være basert på et så godt faglig grunnlag som mulig. Derfor har Mattilsynet bestilt konkrete faglige råd fra Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet, forteller assisterende tilsynsdirektør, Ole Fjetland.

Mattilsynet hadde 19. november møte med forvatningsstøtteorganene Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet for å diskutere den alvorlige lakselussituasjonen.

– Det er svært viktig for oss å få tilgang til den kompetansen disse to forvaltningstøtteorganene besitter når viktige beslutninger skal fattes. Begge instituttene har noen av de fremste ekspertene på lakselusområdet, sier Fjetland.

Mattilsynet har tidligere påpekt næringens ansvar for å iverksette de nødvendige tiltak.

– Samtidig regner vi det som sannsynlig at Mattilsynet flere steder må fatte svært inngripende vedtak for å få snu utviklingen, sier Fjetland.

Råd for soner

Et tiltak flere regioner i Mattilsynet konkret jobber med, er etablering av soner. Luseforskriftens paragraf 10 sier at ”Mattilsynet kan i forskrift opprette soner i avgrensede geografiske områder for å gjennomføre særskilte tiltak for forebygging og bekjempelse av lus.”

Koordinert brakklegging eller reduksjon i biomasse er eksempel på slike særskilte tiltak som er svært inngripende.

– Vi har bestilt råd om kriterier som sonene skal vurderes etter, og til hvert av disse kriteriene ber vi om at det knyttes informasjon om relevant forskning og praktisk erfaring på området. Dersom det er faglig grunnlag for det ønsker vi også konkrete anbefalinger, forteller Fjetland.

Råd for oppsamling av lus

På grunn av økende resistensproblemer har mange oppdrettere begynt å bruke midler og metoder som ikke tar livet av lusen eller eggene. I de fleste tilfeller blir vannet behandlingen har foregått i sluppet rett ut i sjøen.

Mattilsynet vurderer i den forbindelse å forskriftsfeste krav om oppsamling og destruksjon av lakselus og egg etter slike behandlinger.

– Vi har derfor bedt om å får vurdert risikoen for rekontaminering av lusene eller videre spredning av lusene til andre anlegg når det blir behandlet med midler som ikke tar livet av lusene, forteller Fjetland.

Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet skal levere rådene sine i løpet av uke 51.