Gode råd for færre deformiteter hos torsk

En ny ”oppskrift” fra Nofima-forskere gir vesentlig færre misdannelser på oppdrettstorsk. Resultatet er bedre velferd for fisken og bedre økonomi for oppdretterne.

Forskerene har utarbeidet ett sett med anbefalinger om hvordan torskeoppdretterne bør drive for å få en mest mulig robust fisk med lite deformiteter, melder Nofima.

Anbefalingene presenteres i en ny bok om hvordan unngå misdannelser på torsk og andre fiskearter som gis ut i vinter. Målgruppen er alle som driver med fiskeoppdrett.

– Vi må ta hensyn til de biologiske grensene i fisken. Det ligger programmert i fisken hvordan den skal utvikle seg. Gjør vi noe galt, kan den utvikle seg feil. De fleste deformitetene oppstår i de seks første månedene i torskens liv, men de kan også dannes senere, sier forsker Synnøve Helland i Nofima.

Hun har sammen med andre forskere i Nofima lenge arbeidet med å finne ut hvordan man kan forebygge misdannelser hos oppdrettsfisk. Oppskriften, eller protokollen som forskerne kaller den, forteller detaljert hvordan man skal gå frem.

Temperatur

– Temperatur og farten på vannet som strømmer gjennom karene er viktig. Optimal temperatur for normal utvikling kan gjerne være lavere enn den temperaturen som gir størst vekst. Vår oppskrift lar torsken vokse saktere de første par månedene, noe som gir en mer robust fisk. Siden den er så feilfri, vil den ta igjen veksten senere i livet, sier Helland.

Forskerne testet oppskriften på 80 torskefamilier i 2008. Etter et halvt år fant man kun misdannelser på tre prosent av fiskene. Det er langt under gjennomsnittet.

Økonomi og velferd

Torsk med lite deformiteter gir både bedre fiskevelferd og bedre økonomi for oppdrettsnæringen.

– Det koster det samme å fôre en fisk med misdannelser. Men man taper gjerne en halv kilo på slaktevekta. Fisk uten misdannelser gir bedre inntjening for næringen. Samtidig betyr det mye for velferden til fisken, sier forskeren.

Boken heter "Control of malformation in fish aquaculture; science and practice", og er et resultat av det EU-finansierte forskningsprosjektet FineFish.

Målet med forskningsprosjektet var å finne ny kunnskap om hvordan man kan forebygge misdannelser i produksjon av yngel og settefisk.

Åtte forskningsinstitutt og ti oppdrettere fra Europa deltok. Koordinator var den europeiske oppdretterorganisasjonen FEAP.

Nofima Marin har hatt ansvaret for den vitenskapelige aktiviteten, opplyser Nofima.