Anbefaler krav om doble nøter i torskeoppdrett

Miljøstiftelsen Bellona mener at mengden oppdrettstorsk som rømmer fra oppdrettsanlegg er bekymringsfull, nå anbefales at det innføres krav om doble nøter.

Fiskeri- og kystdepartementet har hatt på høring nye bestemmelser for torskeoppdrett.

I et høringssvar anbefaler Bellona at det innføres krav om doble nøter, inntil mer egnet utstyr for torskeoppdrett er tilgjengelig.

Miljøstiftelsen Bellona samtykker i både forskriftsendringene som innebærer muligheten til å stanse tildeling av akvakulturtillatelser for torsk og å innføre torskeoppdrettsfrie soner i villtorskens gyteområder, melder Bellona på sine nettsider.

– For Bellona er det åpenbart at utstyret som benyttes i dagens oppdrett av torsk ikke er egnet til å holde fisken innenfor merden. Inntil mer egnet utstyr er utviklet og tilfredsstillende testet anbefaler vi at det kreves doble nøter hos torskeoppdrettere, skriver fagansvarlig akvakultur i Bellona, Marius Dalen, i høringsuttalelsen.

– Da vil man opprette en sekundær barriere mot rømming. Ved maskebrudd i innerste notvegg vil fisk samle seg mellom nøtene. Dette vil lett kunne observeres ved inspeksjon og nødvendig reparasjon kan gjennomføres og rømming forhindres, skriver han videre.

Les mer: – Torskeoppdrett må få forutsigbare rammevilkår 21.09.2009
Les mer: Forslag til nytt regelverk for torskeoppdrett 18.08.2009