Vil stenge 50 vassdrag

Fylkesmannen i Nordland vil stenge halvparten av alle lakseelvene i fylket.

– En del av elvene er bortimot tomme for gytefisk. Da er det krisetilstand, og da er det ikke grunnlag for å fiske på de få fiskene som er igjen, sier Tore Vatne hos Fylkesmannen i Nordland til NRK Nordland.

Fylkesmannen har i høst kartlagt antall gytefisk i elvene, det resultatet har vært nedslående.

– Det er absolutt en fare for at bestanden kan gå dukken, så her må vi ta vare på det vi har av gytelaks.

– Matmangel i Norskehavet

Mens store vassdrag greier å produsere mye laks, er det ifølge Vatne langt værre for de små lakseelvene. Vatne sier matmangel i Norskehavet bidrar til at laksesmolten dør.

– Veldig mye av laksesmolten som kommer ut på havområdene finner ikke mat, og dør. Det er lite fisk som kommer tilbake, og den fisken som gjør det er gjennomgående små, sier han til NRK.

Tore Vatne ved Fylkesmannen i Nordland sier til NRK at det enda ikke er klart om det blir nødvendig å stenge hele vassdrag, eller om kun deler av vassdrag vil bli stengt.

Skylder på oppdrett

Både Norges Jeger og Fiskeforbund (NJFF) og Direktoratet for Naturforvaltning mener oppdrettsnæringa har skylda.

– Det er nok flere årsaker til at villaksen er truet, men det er helt åpenbart at den største utfordringen for villaksstammen i Norge, det er de negative effektene av oppdrettsvirksomheten, sier informasjonssjef Espen Farstad i NJFF.

Tarald Sivertsen er Europa-sjef i oppdrettsselskapet Mainstream. Han erkjenner at oppdrettsnæringen er en del av problembildet, men avviser at næringen alene har skyld for tilbakegangen i villaksstammen.

– Vi er nok en del av problembildet, men det er også veldig komplekst. Nå er det slik at den laksen som kommer inn i år allerede har vært i sjøen fra to til kanskje fire år, så jeg syntes det blir litt for enkelt å skylde ensidig på oppdrettsnæringen, sier han.