Levendefôr kan være årsak til deformiteter

Kommersielt levendefôr gir svakere skjelett og kan være årsaken til deformiteter.

Det skriver Mari Moren, Kristin Hamre og Øystein Sæle ved NIFES (Nasjonalt Institutt for Ernærings- og Sjømatforskning).

– En robust oppdrettsfisk er et produkt bl.a. av god ernæring i startfôringsfasen. Dette kan vi si fordi vi vet at marine fiskelarver som fôres med zooplankton fra havet har bedre vekst og overlevelse og færre deformiteter enn de som får rotatorier eller Artemia, den er altå av bedre kvalitet, skriver forskerne.

– Et kvalitetsmål som har fått mye oppmerksomhet, er skjelettutvikling og skjelettdeformiteter. Selv om mange deformiteter ikke er synlige før fisken er stor (juvenil) er det sannsynlig at en del av dem har sin årsak i dårlig larveernæring.

Beinutvikling i torsk

– I et av prosjektene ved NIFES på larve-ernæring (YYF-prosjekt*), blir det fokusert på hvordan bestemte fettsyrer og vitamin A endrer prosesser i utviklingen av hodeknokler i atlantisk torsk.

– Både ulike fettkilder og vitamin A har vist seg tidligere å ha en effekt på beinutvikling, men det er fortsatt ikke helt klart hvordan disse næringsstoffene påvirker skjelettet i kaldtvannsarter over tid og om det er så tidlig som i startfôringsfasen grunnlaget for skjelettendringene oppstår, skriver forskerne

I artikkelen ser forskerne nærmere på hva som finnes av kunnskap om noen næringsstoffer og hvordan de tenker seg at disse kan forandre skjelettutviklingen.