Advarer mot oppdrettsvekst

Forslaget om fem prosent økning i antall oppdrettsfisk neste år bør trekkes tilbake.

Det mener Direktoratet for naturforvaltning (DN) som i stedet tar til orde for reduksjoner i oppdrettsanlegg langs hele kysten.

I sin høringsuttalelse knyttet til kapasitetsøkningen i lakse- og ørretoppdrett i 2010 advarer DN om at miljøpåvirkningen fra oppdrett allerede i dag er for stor for villfisken.

– Lusetellingene den siste tiden viser at det sannsynligvis finnes mer enn 500 millioner kjønnsmodne lakselus i oppdrettsmerdene langs kysten. Samtidig har forskere beregnet at bestandene av villaks og sjøørret ikke kan leve med mer enn 10-50 millioner lus i anleggene. Det er ikke bærekraftig å la oppdrettsvirksomheten øke i omfang slik situasjonen er nå, sier DN-direktør Janne Sollie.

Les også: – Tvinges til handling for å berge villaksen 26.11.2009

Tiltak ved 0,5 lus per laks

Det gjeldende regelverket krever at oppdretterne setter i verk tiltak dersom de i gjennomsnitt registrerer mer enn 0,5 lakselus per oppdrettslaks i anlegget. I høst har svært mange anlegg hatt langt høyere tall enn dette. Med 350-400 millioner oppdrettsfisk i sjøen betyr det en enorm mengde lakselus, uttaler direktoratet.

– Selv om oppdretterne skulle få så pass kontroll at de klarer å holde tiltaksgrensen på 0,5 lus per fisk, ville det høye antallet laks i merdene i følge forskere likevel bety fire til ti ganger mer lakselus enn det villaksen og sjøørreten kan tåle. Da er det uforsvarlig å åpne for vekst, sier Sollie.

– Laksemengden må ned

Direktoratet mener at forslaget om en kapasitetsøkning i oppdrettsnæringen neste år bør trekkes tilbake. I stedet mener DN at det må settes i verk en omfattende reduksjon av mengden oppdrettsfisk langs hele kysten, spesielt på strekningen fra Rogaland til og med Nordland.

– Den reduksjonen vi etterlyser må komme raskt og senest være avsluttet en måned før laksesmolten vandrer ut fra elvene til havet til våren. Reduksjonen må styres av myndighetene, og ikke av oppdrettsnæringen selv. Samtidig trenger vi en rask genbankoffensiv for å berge de mest utsatte norske villaksstammene, sier DN-direktøren.