Fylkesmannen i Sør-Trøndelag prioriterer villaks og sjøørret fremfor økning for fiskeoppdrett.
I ein høringsuttalelse til forslag om kapasitetsøkning i lakse- og ørretoppdrett i 2010, prioriterer Fylkesmannen i Sør-Trøndelag villaks fremfor økning for oppdrettsnæringen.
Fylkesmannen vil prioritere de ville stammene av laks og sjøørret og fraråder at det blir gitt nye akvakulturtillatelser eller utviding av tillatelser inntil oppdrettsnæringen har fått kontroll med rømming og lus.
Fylkesmannen viser i sin høringsuttalelse av 1. desember 2009, blan annet til at Direktoratet for naturforvaltning har konkludert konkludert med at oppdrettsnæringen i dag ikke er bærekraftig i forhold til villaksen.
Les også: Nye forskrifter om avgiftsauke og områder unnatekne vekst 13.10.2009
Les også: MTB kan økes mot betaling 18.08.2009
Fish.no gjengir her høringsuttalelsen i sin helhet:
Fylkesmannens vurdering
– Lakselussituasjonen er for tiden ute av kontroll, med to og tre ganger så mye lakselus i oppdrettsmerdene som på samme tid i fjor. Stadig flere oppdrettsanlegg opplever at behandlingsmetodene som brukes ikke virker fordi lusa har blitt resistent.
– I følge Mattilsynet står det mellom 250 og 400 millioner laksefisk i merdene i dag. Dette er antakelig 100 ganger flere enn den samlede ville bestanden av laksefisk i norske kystfarvann. Oppdrettslaksen skal, i følge luseforskriften, ha et maksimalt gjennomsnittsantall på 0,5-1 voksen hunnlus (avhengig av tid på året) eller opptil 3 (5) lakselus av bevegelige stadier i gjennomsnitt per fisk. En kjønnsmoden hunn kan, i følge Veterinærinstituttet, lage minst 11 par eggstrenger, som hver kan ha flere hundre egg. Da kan man regne ut at luseproduksjonen er veldig stor og at lusepresset mot de ville bestandene av anadrome laksefisk er enormt.
– Lusepresset på ville bestander av laks og sjøørret øker med økt produksjon av fisk i oppdrettsanleggene. Det hjelper ikke at kravene om maksimalt antall lus per oppdrettsfisk overholdes, hvis man stadig øker antall fisk.
– En 5 % utvidelse av eksisterende tillatelser, som foreslått, vil føre til betydelig økt antall fisk i merdene og påfølgende økt lusepress på de ville stammene av anadrom laksefisk. Lusepresset på ville anadrome laksefisker vil øke ytterligere når man har dårlig kontroll på lusesituasjonen i oppdrettsanleggene.
– Alle forskningsinstitusjoner varsler om at lakselussituasjonen i dag er en krisesituasjon. Vi synes derfor det er naturlig å avvente en ytterligere vekst i oppdrettsnæringen til man har funnet en løsning på dette problemet. Det er ikke nok at oppdrettsnæringen øker innsatsen for å få ned gjennomsnittstallet for antall lus. I en krisesituasjon må også myndighetene ta problemene innover seg og ikke bidra til å øke dem.
– I tillegg har antall oppdrettsfisk på rømmen økt fra i fjor. De offisielle tallene over innrapporterte rømminger viser at det per 05.10.09 har rømt minimum 289 000 laks- og regnbueørret i år, noe som er en betydelig økning fra i fjor. Vi frykter effekten dette har på allerede svært truede ville bestandene av anadrom laksefisk.
Fylkesmannens konklusjon
– Direktoratet for naturforvaltning har konkludert med at oppdrettsnæringen ikke er bærekraftig i forhold til villaksen i dag. Fylkesmannen vil derfor, av hensyn til de ville stammene av anadrom laksefisk, fraråde at det blir gitt noen nye tillatelser eller utviding av allerede eksisterende tillatelser inntil oppdrettsnæringen har tatt kontroll med disse problemene.
...
Det skriver Fylkesmannen i Sør-Trøndelag i sin høringsuttalelse.
Også Fylkesmannen i Hordaland har gått imot økning for oppdrett.
Les også: – Ikkje plass til meir lakseoppdrett i Hordaland 03.12.2009