– Fiskeriministeren følger KrFs råd

– Fiskeriministeren følger KrFs råd, men mye gjenstår. KrF har bedt regjeringen om å snu, fordi økt mengde oppdrettsfisk innebærer fare for økt mengde lakselus.

Det uttaler Kristelig Folkeparti (KrF) etter at fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, tirsdag 8. desember, besluttet å utsette avgjørelsen om kapasitetsøkning for oppdrett av laks og ørret.

Les også: Utsetter avgjørelse om kapasitetsøkning 08.12.2009

– Følger råd fra KrF

– Oppdrettsnæringen er truet av lakselus, og samtlige statlige fagetater og en rekke miljøorganisasjoner har krevd at regjeringen må avstå fra å øke antall oppdrettsfisk neste år, uttaler KrF.

– I forbindelse med behandlingen av Akvakulturloven fremmet vi forslag om en slik frys i antall oppdrettsfisk inntil lakselussituasjonen er kommet under kontroll. Det er derfor positivt at fiskeriministeren nå endelig følger råd fra KrF og faglig hold, uttaler KrF videre.

Les også: Næringskomiteen vil ha vederlag 04.12.2009

– Påfallende

– Det er imidlertid påfallende at regjeringspartienes stortingsrepresentanter i innstillingen til Akvakulturloven, som ble avgitt så sent som torsdag i forrige uke, ikke er det spor kritiske til regjeringens daværende planlagte økning i antall oppdrettsfisk for neste år. Tvert i mot skriver de rødgrønne representantene at "det er positivt at regjeringen legger opp til en kontrollert vekst i havbruksnæringen, og at det legges opp til at veksten skal tas ut i form av økt produksjonskapasitet for eksisterende tillatelser." Dette er nok en bekreftelse på at de rødgrønne stortingsrepresentantene bare slavisk følger det regjeringen til enhver tid mener, uttaler KrF.

– Fiskeriministeren gir heller ingen signaler om ytterligere tiltak. Hun sier i Dagens Næringsliv i dag at hun føler seg "rimelig sikker på at næringen vil klare å få bukt med situasjonen". Det virker passivt i en situasjon hvor oppdrettsgiganten Marine Harvest i Dagens Næringsliv i går selv ber om grunnleggende strukturelle tiltak fra myndighetenes side som går lang ut over det å fryse tallet på oppdrettsfisk for neste år. KrF mener i likhet med Marine Harvest, statlige fagetater og miljøorganisasjoner at regjeringen må ta initiativ til slakting av luseinfisert fisk for å stanse lusespredningen. Det handler om oppdrettsnæringens omdømme og muligheter for lønnsom og bærekraftig produksjon på sikt. Det handler om å unngå utryddelse av villaks og sjøørret i Norge, heter det avsllutningsvis i uttalelsen fra KrF.