– Lusenivået fremdeles høyt

Det totale lusenivået for november viser fremdeles en økning. De foreløpige tallene tyder imidlertid på at antallet kjønnsmodne hunnlus har gått noe ned.

– Den negative utviklingen er ikke snudd, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland.

Det er regionvise forskjeller i nivået på bevegelige lus. I Troms, Finnmark og Nordland er det en nedgang. I Rogaland og Agder er det stabilt, mens det fra Hordaland til og med Nord-Trøndelag er økende, melder Mattilsynet på sine nettsider.

– Lite forandret resistenssituasjon

Det er meldt inn nye tilfeller av resistens fra alle fylker, utenom Troms og Finnmark.

– I Namdalen, som er blant de mest oppdrettsintensive distriktene, er det for eksempel bare ett lusemiddel som nå er effektivt, nemlig hydrogenperoksid. Dette er ikke en situasjon næringen kan leve med på sikt, sier Fjetland.

Oppfølging

Oppdrettere som ikke gjennomfører pålagte behandlinger og som ikke får ned lusetallet, har fått dagsmulkter. De fleste vedtakene har imidlertid resultert i vellykkede behandlinger. Av andre tiltak som Mattilsynet har pålagt, kan nevnes fortløpende rapportering av lusetellinger, resistenstesting før lusebehandling og innrapportering av resultatene.

Det er også enkelte steder innført forbud mot å transportere fisk med lusetall over tiltaksgrensen i brønnbåt med åpne ventiler og også forbudt å sette slik fisk i ventemerd.

Mattilsynet følger oppdrettsanleggene tett og pålegger tiltak dersom oppdretterne selv ikke gjennnomfører dem, understreker Fjetland. Næringen har enkelte steder selv startet utslakting som direkte følge av lusesituasjonen. I tillegg har Mattilynet i enkelt tilfeller måttet både varsle vedtak, og fatte vedtak om utslakting.

– Vi arbeider videre med den samordnede, planlagte avlusingen langs hele norske-kysten fra Rogaland til Nordland, forteller Fjetland.