Nytt forskningsprosjekt på lakselusresistens

Aqua Gen har fått innvilget et forskningsprosjekt som har som mål å finne en genmarkør for resistens mot lakselus.

Prosjektet har en varighet på tre år og skal foregå i tidsrommet 2010 - 2012.

Aqua Gen har fra før hatt stor suksess med implementering av en QTL (quantitiative trait locus) for resistens mot virussykdommen IPN. Selskapet ønsker nå å videreføre dette arbeidet, ved å ta i bruk markør-assistert seleksjon (MAS) og/eller genomisk seleksjon på flere egenskaper, opplyser selskapet i en pressemelding.

– Prosjektet er langt fremme i forhold til "state-of-the art" innen genomisk forskning på akvakulturarter, og kunnskapen som frembringes vil ha stor betydning for den faglige utviklingen. Prosjektet vil også øke den genetiske framgangen i Aqua Gen sitt materiale, og bidra til at industrien forsynes med mer sykdomsresistent fisk med bedre kvalitets- og produksjonsegenskaper, opplyser selskapet.

Les også: Økt forskningsinnsats mot lakselus 04.12.2009

Samarbeid

Dette er et brukerstyrt innovasjonsprosjekt som skal utføres i samarbeid med Universitetet for Miljø- og Biovitenskap (UMB) og Centre of Integrative Genetics (CIGENE).

I dette prosjektet vil Aqua Gen også dra nytte av kunnskap fra Geninova og Aviagen som er Aqua Gens søsterselskap innen fjærfegenetikk. Denne gruppen kan bidra med bred erfaring innen molekylær og kvantitativ genetikk.

Bidragsytere

Prosjektet er kostnadsberammet til 11, 2 millioner og finansieres av Norges Forskningsråd (32 prosent), Skattefunn (18 prosent) og Aqua Gen (50 prosent). Aqua Gens søknad var en av fem som nådde fram av 18 søknader om støtte til brukerstyrte prosjekter i denne runden.