Kvaliteten på oppdrettstorsk varierer

Ny doktorgrad: Kvaliteten på oppdrettstorsk varierer med sesongene, slik som for vill torsk.

Produktkvaliteten er imidlertid forskjellig og samme ferskhetsmål kan ikke benyttes.

Hilde Herland forsvarte avhandlingen "Farmed Atlantic cod (Gadus morhua L.) Fillet quality and quality changes during iced storage", for ph.d.-graden 11. desember 2009, ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Torsk har historisk sett vært et svært viktig fiskeslag for fiskeriene. Torsken selges ikke bare fersk, men blir også videreforedlet til fullsaltet torsk, klippfisk og tørrfisk.

Mange torskestammer er i dag sterkt redusert som følge av overfiske og tilgangen kan variere gjennom året som følge av gytevandring. Dette har medført satsning på torskeoppdrett for å kunne levere fersk torsk gjennom hele året.

Det finnes begrenset informasjon om kvalitet på produkter fra oppdrettstorsk og målet med denne avhandlingen var å undersøke ulike kvalitetsaspekt på filet fra oppdrettstorsk.

Lavere bakterievekst

Slaktet oppdrettstorsk ble lagret på is og fysikalske, kjemiske og mikrobiologiske kvalitetsparametere ble målt. Resultatene viste at kvalitetsforandringene i filet fra oppdrettet og vill torsk er forskjellige.

Blant annet var bakterieveksten og vekst av spesifikke forringelsesbakterier betydelig lavere i oppdrettet enn i vill torsk. Sistnevnte gruppe bakterier ble ofte ikke påvist under islagring av oppdrettstorsk.

I tillegg viste resultatene at oppdrettstorsk har et betydelig lavere innhold av trimetylaminoksid og trimetylamin enn vill torsk. Trimetylamin kan derfor ikke benyttes som kvalitetsmål for fersk oppdrettstorsk slik det brukes for vill torsk.

Hos oppdrettstorsk var det sesongmessige variasjoner i filetkvalitet tilsvarende det som er rapportert for vill torsk. Muskel-pH, vanninnhold og farge varierte gjennom året og resultatene indikerte at oppdrettstorsk har som vill torsk, redusert kvalitet på slutten av våren og om sommeren.

Standard mineraltilsetning i fôret til oppdrettstorsk påvirket tilsynelatende ikke fiskens vekst, ei heller kvalitet av den ferske torsken.

Saltfisk produsert fra slik oppdrettstorsk hadde imidlertid redusert kvalitet på grunn av økt gul misfarging.

Om doktoranden

Hilde Herland, født 1971 i Trondheim. Utdannet sivilingeniør innen biokjemi med havbruksspesialisering ved Fakultet for Kjemi på NTH i 1994. Arbeidet nyutdannet som røkter på oppdrettsanlegg for laks, men fikk så jobb på Landbrukshøgskolen (UMB) som forsker innen landbasert oppdrettsteknologi (fisk-i-fjøs).

Ansatt ved Fiskeriforskning, nå Nofima Marin, siden høsten 1999 og har siden arbeidet med analysemetoder og filetkvalitet på oppdrettsfisk.