– Fant salmonella i norsk laks

Mattilsynet har mottatt melding fra det kinesiske mattilsynet, om funn av listeria og salmonella i norsk laks.

Ifølge det kinesiske mattilsynet, skal det være funnet salmonella i frossen laks levert til Kina, fra fire virksomheter i Midt-Norge.

– Vi har mottatt en melding fra det kinesiske mattilsynet, og har nå bedt om mer informasjon, sier rådgiver Grethe Bynes ved seksjon for eksport og import i Mattilsynet, til Adresseavisen.

Den norske ambassaden i Bejing mottok i midten av november, melding fra det kinesiske mattilsynet om funn av listeriabakterier i et parti på 16 tonn norsk laks. 8. desember kom så en ny melding, via den kinesiske ambassaden i Norge, om at det også var funnet salmonella i laksen.

Innhenter flere svar

– Vi vil nå innehente svar på om funnene er registrert i den samme laksen, og hvilke type salmonella det i så fall er snakk om. Før vi vet noe mer, vet vi heller ikke hvor alvorlig dette er, sier Bynes til avisa.

Avisa var fredag i kontakt med en av de midtnorske produsentene. Produsenten sier at de ikke har hørt noe om dette, og stiller seg avvisende til påstandene.

Første på ti år

– Vi har ikke hatt saker i markedene knyttet til salmonella siden 1999, sier informasjonsdirektør Christian Chramer i Eksportutvalget for fisk.

– Hvis det er funnet salmonella i fisken i Kina, kan det for eksempel ha sin kilde i produksjonsvannet, selve produksjonslokalet, emballasjen eller endestasjonen for laksen, sier Chramer.