Klager på Vikholmen Biomarine

NESNA: Vikholmen Utvikling og Vikholmen Biomarine ligger vegg i vegg på industristedet Vikholmen. Nå går førstnevnte hardt ut mot luktproblemer fra nabobedriften.

Vikholmen Utvikling AS driver med oppdrett av torsk, mens Vikholmen Biomarine AS produserer olje av videreforedlet oppdrettsfisk. Det er lukten av fiskeavfall som får Vikholmen Utvikling til å reagere sterkt mot nabobedriften, melder Rana Blad.

Vikholmen Utvikling (VuAS) sendte før jul et brev til kommunen, Mattilsynet, fylkeskommunen, Norges Miljøvernforbund, Hugla grendeutvalg og Nesna lensmannskontor. I brevet går styreleder Per Remman og daglig leder Freddy Remman, hardt ut mot det de mener er ulovlig forurensning av området.

Grendeutvalget tok problemet opp på et møte i fjor. Da lovet bedriften at lukta ville forsvinne når massene ble skipet ut, skriver avisa.

– Uakseptable forhold

– Manglende iverksetting av tiltak i forbindelse med avgitte løfter, gjør at VuAS som nabo finner dagens forhold helt uakseptable. Forurensningen er en betydelig sikkerhetsrisiko for de virksomheter som er etablert på Vikholmen, skriver Remman og Remman som mener at kapital som er investert i deres bedrift kan gå tapt på grunn av forholdene ved nabobedriften.

– Manglende tiltak kan for VuAS bety at den kapital som er investert i anleggene og eventuelt ny kapital for å bidra til en bærekraftig utvikling, tapes. VuAS krever at forurensningen må tas hånd om snarest, heter det videre i brevet.

Daglig leder i Vikhomen Biomarine, Svanhild A. Evjenth, ønsker på det nåværende tidspunkt ikke å kommentere brevets innhold overfor avisa.