Orienterer om nye regler for torskeoppdrett

Mattilsynet har nå kommet med en kort orientering om de nye reglene for torskeoppdrett.

Det var rett før jul at Fiskeri- og kystdepartementet fastsatte flere endringer i Akvakulturdriftsforskriften og IK-Akvakultur.

– Forskriftsendringene gjelder hovedsakelig for torskeoppdrett, og vil blant annet bedre rømmingssikkerheten og beskytte gyteområdene for villtorsken, sa Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen blant annet.

Les også: Nye reglar om torskeoppdrett 09.12.2009

Krav om driftsplan

Mattilsynet belyser nå andre sider ved endringene, enn de som fremgikk av orienteringen fra Fiskeri- og kystdepartementet.

Krav om godkjenning av driftsplan vil nå også gjelde for matfisk- og stamfiskanlegg med torsk, men kravet gjelder ikke for de anleggene som baserer sin produksjon på villfanget torsk.

Frist for innsendelse av den første driftsplan for torsk er 1. oktober 2010. Det betyr at driftsplan for kalenderåret 2011 er den første driftsplanen for torsk som må godkjennes, opplyser Mattilsynet.

Påvekstanlegg omfattes av krav til settefiskproduksjon

Definisjonen av settefisk er endret.

Endringen innebærer at såkalte påvekstanlegg i sjø med marin fisk, som produserer fisk med sikte på overføring til andre anlegg, omfattes av krav til settefiskproduksjon i stedet for krav til matfiskproduksjon.

Det betyr blant annet at disse anleggene nå har strengere krav til helsekontroll.

Driftsdata innen 1. oktober 2010

Krav om månedlig innrapportering av driftsdata fra anlegg med settefisk er utsatt fra 1. april til 1. oktober 2010.

De øvrige endringene som er hjemlet i matloven eller dyrevernloven, vil ikke ha noen materiell betydning, opplyser Mattilsynet.