Vurderer utvidet ILA-vaksinering

I 2010 kan det bli fritt fram for ILA-vaksinering langs hele kysten.

Mattilsynet har bedt departementet om tillatelse til å ta spørsmålet opp i form av en høring over nyttår, i tilknytning til revideringen av vaksinasjonsforskriften, skriver vaksineleverandøren Europharma i et nyhetsbrev.

– Det er liten grunn til å tro at departementet vil motsette seg dette, mener Europharma.

Per i dag er ILA-vaksinering i utgangspunktet ikke tillatt og den vaksineringen som har foregått så langt har skjedd som følge av dispensasjoner i spesielle tilfeller.

Nå vil Mattilsynet vurdere å tillate vaksinering mot ILA i områder som er i kategori III og V. Det vil i praksis si hele norskekysten, bortsett fra enkelte små områder der stamfiskproduksjon foregår. Disse områdene vil få status som frisoner der det ikke må komme inn vaksinert fisk, ettersom dette er en forutsetning for rogneksport.

EUs fiskehelsedirektiv

Ifølge Martin Binde i Mattilsynet, er det EU sitt nye fiskehelsedirektiv som åpner for en slik revidering av vaksinasjonsforskriften.

Med disse overordnede forutsetningene på plass, ser han ingen grunn til å legge store begrensninger på vaksinasjon mot ILA. Han mener en åpning for ILA-vaksinering i Norge vil gi et positivt signal til vaksineindustrien.

– Det er behov for bedre ILA-vaksiner, og en åpning for vaksinering også i ”fredstid” kan nok tenkes å stimulere til videre utviklingsarbeid på dette feltet, sier han til Europharma.

Binde viser videre til betydningen av å bygge flokkimmunitet, og at effekten av vaksinen generelt vil øke desto flere som benytter seg av den.

– Effekten av furunkulosevaksinen var over all forventning. Det tror jeg var fordi de aller fleste benyttet den, mener han.

Positiv til endring

Daglig leder i Havbrukstjenesten AS, Asgeir Østvik, er positiv til endringen som nå er på trappene.

– Jeg synes det vil være greit om det åpnes for vaksinering. Det siste halvannet året har vi gjort jevnlige tester for ILA og vi finner sporadiske tilfeller. Dette har uten unntak vært den ikke-virulente typen av viruset, men det vil alltid være en viss risiko for at viruset kan mutere, sier Østvik til Europharma.

ILA-testingen har blitt gjennomført fra Hustadvika til Meløy parallelt med PD-overvåkingen i samme område.