Lusenivået ned i desember

Lusenivået i oppdrettsanleggene gikk ned fra november til desember i hele landet, men faren er ikke over.

– Det er bra, og som forventet. Til tross for nedgangen er lusenivået fremdeles høyt og faren er ikke over, sier administrerende direktør i Mattilsynet, Joakim Lystad, i en pressemelding.

Innrapporteringer fra oppdrettsnæringen viser at lusenivået i desember gikk ned i hele landet. Det var nedgang i både i kjønnsmodne hunnlus og i bevegelige lus.

– I tillegg til de omfattende behandlingstiltakene bidrar lave vanntemperatur om vinteren til at lusa reproduserer seg dårligere, sier Lystad.

Det var i desember færre anlegg som oversteg grensen for når tiltak mot lus skal iverksettes, og overskridelsene er lavere enn hva de har vært tidligere.

– Lusenivået er tross nedgang fremdeles høyt og faren er ikke over. Lusenivået må ytterligere ned til våren, sier Lystad.

Følges opp av Mattilsynet

Mattilsynet følger spesielt opp de anleggene som ligger over tiltaksgrensen, men jobber også generelt sett mot næringen for at lusenivået skal være lavest mulig.

Mattilsynet forventer at den årvisse koordinerte vinteravlusingen i januar og våravlusingene i mars og april vil føre til et lavere lusetrykk når villakssmolten vandrer ut til våren. Slike avlusinger har tidligere gitt god effekt.

– Samtidig vet vi at det er til dels store lokale variasjoner i hvor effektive lusemidlene er. Derfor knytter det seg usikkerhet til resultatet av årets samordnede vinter- og våravlusinger, forteller Lystad.

Mattilsynet forventer at næringen gjør det de plikter for å få ned lusetrykket, at de koordinerer arbeidet sitt, gjennomfører riktig behandling og sørger for rask utslakting dersom man ikke får kontroll på lusenivået i anlegget.

Lokale forskrifter

Som et ledd i en mer langsiktig strategi utarbeider Mattilsynet lokale forskrifter i områdene der problemet er størst. I første omgang er det planer om å opprette slike soneforskrifter i Trøndelag, Hordaland og Rogaland.

– I de enkelte sonene kan det bli endret drift, koordinert lusearbeid og periodevis brakklegging. Noen av tiltakene vil begynne å gjelde allerede fra høsten av, avslutter Lystad.

Mattilsynet vil torsdag denne uken komme med en sammenstilt rapport over situasjonen.

Berg-Hansen: - Må ytterligere ned til våren

Lusenivået er tross nedgang fremdeles høyt og må ytterligere ned til våren, mener fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, som viser til at lusenivået er dobbelt så høyt som på samme tid i fjor.

– Det er helt nødvendig at næringa jobber hardt utover vinteren og våren med å få lusetallene ytterligere ned. De koordinerte vinter- og våravlusningene vil være viktige tiltak for å oppnå dette, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i en pressemelding.

Slike samordnede avlusinger har tidligere gitt god effekt og det forventes at vinteravlusingen i januar og våravlusingene i mars / april vil kunne bidra til at villaksen til våren kan vandre ut i havet uten å bli infisert av lakselus.

– Jeg er tilfreds med Mattilsynets arbeid med tilsyn og tiltak, og er i dag forsikret om at denne innsatsen fortsetter med full styrke, avslutter Lisbeth Berg-Hansen.