La frem statusrapport om lakselus

Mattilsynet har i kveld lagt frem statusrappport om lakselussituasjonen, oppdatert per 14. januar 2010.

Mattilsynet har utarbeidet en statusrapport på lakselussituasjonen. Her presenteres oppdaterte lusetall, utviklingen av lusenivået de siste månedene og oversikt over antall anlegg med overskridelser.

I tillegg gir rapporten fra Mattilsynet en oversikt over resistensbildet og virkemiddelbruken til Mattilsynet fra luseforskriften trådte i kraft i august 2009 og fram til 13. januar 2010.

Mattilsynet kom i går med en foreløpig tilbakemelding om lusenivået i desember.

Les også: Lusenivået ned i desember 13.01.2010

Lusenivået gikk ned

Lusenivået gikk ned fra november til desember i hele landet. Det er bra og som forventet. Til tross for nedgangen er lusenivået fremdeles høyt og faren er ikke over. Lusenivået må ytterligere ned til våren, skriver Mattilsynet i den endelige rapporten.

Det var nedgang i både i kjønnsmodne hunnlus og i bevegelige lus.

I tillegg til de omfattende behandlingstiltakene bidrar lave vanntemperatur om vinteren til at lusa reproduserer seg dårligere. Det var i desember færre anlegg som oversteg grensen for når tiltak mot lus skal iverksettes, og overskridelsene er lavere enn hva de har vært tidligere.

Antall overskridelser av tiltaksgrense for lakselus, ble fra november til desember 2009 redusert fra 96 til 62.

Mattilsynet følger spesielt opp de anleggene som ligger over tiltaksgrensen, men jobber også
generelt sett mot næringen for at lusenivået skal være lavest mulig.

Mattilsynet forventer at den årvisse koordinerte vinteravlusingen i januar og våravlusingene i mars
og april vil føre til et lavere lusetrykk når villakssmolten vandrer ut til våren.

Ved vinteravlusingen er tiltaksgrensen 0,5 kjønnsmodne hunnlus. Slike avlusinger har tidligere gitt god effekt. Samtidig vet vi at det er til dels store lokale variasjoner i hvor effektive lusemidlene er. Derfor knytter det seg usikkerhet til resultatet av årets samordnet vinter- og våravlusinger.

Resistens

Alle regioner har rapportert om nedsatt følsomhet / resistens for ett eller flere midler i denne perioden.

Problemene er størst i Nord-Trøndelag og Sunnhordland. I Nordland ser vi en økende tendens til flere tilfeller med nedsatt følsomhet/resistens, skriver Mattilsynet i rapporten.

Virkemiddelbruk

Mattilsynet har skjerpet tilsynet med oppdrettsnæringen. Vi er tettere på anleggene og deres rapporteringer. De fleste av Mattilsynets tilsyn, varsler og vedtak fører til at lusetall i anleggene går ned, men vi utelukker ikke at anlegg vil bli vedtatt utslaktet fordi de ikke får kontroll over lusa, opplyser Mattilsynet.

I fra perioden 18. august 2009 og frem til 12. januar 2010 er det gjort 1 vedtak om tvangsmulkt.

Hver fjortende dag

Rapporten oppdateres hver 14. dag, i forbindelse med rapporteringene fra Mattilsynets regionkontorer til Hovedkontoret. En gang i måneden vil den også inneholde oppdaterte lusetall, opplyser Mattilsynet.