Vil ha oppdrett i Froan landskapsvernområde

Det er bred enighet blant stortingspolitikerne fra Sør-Trøndelag, om at det bør gis tillatelse til fortsatt å drive lakseoppdrett i verneområdet i Froan.

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag avslo i desember i fjor å gi Salmar ASA tillatelse til å forlenge driften i Froan landskapsvernområde.

– Dagens verneregime tillater ikke kommersielt oppdrett av laks i Froan landskapsvernområde, uttalte Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, da han i desember gav Salmar ASA avslag på søknad om permanent oppdrett i området.

Fylkesmannen ønsket imidlertid en vurdering av om det kan åpnes for fiskeoppdrett i området, og ba i et eget brev til Miljøverndepartementet, om at departementet vurderer om vernebestemmelsene for Froan bør endres, slik at det kan gis muligheter for oppdrett i en avgrenset del av landskapsvernområdet.

Les også: – Ikke rom for lakseoppdrett i Froan 15.12.2009

Ber om at verneforskriftene endres

Nå vil stortingspolitikerne fra Sør-Trøndelag be Miljøverndepartementet om å endre verneforskriftene, slik at oppdrett kan tillates i Froan, skriver NRK Trøndelag, som siterer Adresseavisen.

Høyres stortingsrepresentant Linda C. Hofstad Helleland, mener spørsmålet om oppdrett i Frohavet nordøst for Frøya, er en oppkonstruert konflikt.

FrPs Tord Lien mener Froan har best vilkår for oppdrett i hele Trøndelag.

Sammen med Ola Borten Moe (Sp), Arne L. Haugen (Ap), Øyvind Håbrekke (KrF) og Snorre Valen (SV), ønsker Helleland og Lien å få opphevet Fylkesmannens avslag.

SV sin representant, Snorre Valen, er dog noe i tvil, og vil først høre hva Miljøverndepartementet mener i saken, selv om også han mener at det er mulig å drive oppdrett i verneområdet i Froan.