– Ingen snarvei til vekst i oppdrett

Det er ikke nok å bli kvitt lus i oppdrettsanleggene – mye annet gjenstår før næringen er bærekraftig, mener WWF.

Vekst bare lusa blir knekt, slik fiskeriministeren ønsker, er ikke bærekraftig politikk, sier Rasmus Hansson i naturvernorganisasjonen WWF, som holdt innlegg på Aqkva-konferansen på Stord.

Tidligere i uken har WWF uttalt seg kritisk til deler av fiskeri- og kystminister Lisbet Berg-Hansen sitt foredrag på Sjømatdagene på Hell.

Les også: WWF krever stans i oppdrettsvekst 21.01.2010

Oppdatering: Berg-Hansen sin tale på Aqkva-konferansen kan leses her.

WWF mener det er helt avgjørende at fiskeriministeren Lisbeth Berg-Hansen ikke tillater mer vekst i oppdrettsnæringen i 2010, slik hun har antydet i FiskeribladetFiskaren. Før en kan tillate mer vekst i næringen må det på plass miljøindikatorer fra regjeringens bærekraftsstrategi. Fiskeriministeren må ikke glemme at tillit kommer av riktige handlinger – miljø må komme først, sier Hansson i forbindelse med konferansen torsdag.

WWF gir følgende råd til regjeringen for å sikre oppdrettsnæringen:

Fiskeriministeren må sørge for:

  1. Strengere reguleringer for oppdrettsnæringen og endre produksjonsregime med hensyn til miljø
  2. Rømming må bli ulovlig gjennom akvakulturloven. En slik innstramming vil være i tråd med forurensningsloven og sikre at alle rømmingshendelser og overtredelser av luseforskriften faktisk fører til påtale
  3. Kartlegging av utslipp av næringsstoffer og kjemikalier fra oppdrettsanlegg, og tiltak for å redusere utslipp
  4. Bærekraftsindikatorer for hva miljøet tåler fra regjerringens bærekraftsstrategi må på plass
  5. Bærekraftig og sporbare råstoffer i laksefôr

Ministeren har mulighet i 2010 til å drive oppdrettsnæringen i en bærekraftig retning – det vil skape tillit og ta vare på Norges unike naturmangfold, tror WWF.

WWF mener at et en minister som tillater vekst dersom bare lusetallene blir lave, ikke fremmer bærekraft foran vekst. Oppdrettsnæringen har hatt fokus på økt vekst og pådratt seg mange miljøproblemer som ikke lar seg løse over natten.

– Ikke nok med gode intensjoner

Lisbeth Berg-Hansen har en fagbakgrunn som gjør henne til en svært spennende fiskeri- og kystminister, og har alle forutsetning for å drive oppdrettsnæringen i en mer bærekraftig retning. Den 1. april 2009 ga Regjeringen ut sin bærekraftsstrategi for havbruksnæringen med mange gode intensjoner. Men intensjoner er ikke nok – nå må vi se handling fra regjeringen og fiskeriministeren, ellers blir bærekraftsstrategien stående igjen som en aprilspøk, mener WWF-Norge.

– Den 19. januar sto ministeren på talerstolen til Norske Sjømatbedrifters Landsforening og sa at miljømessig bærekraft går foran vekst i oppdrettsnæringen, og i FiskeribladetFiskaren kan vi 20. januar lese at ministeren mener at næringen nå har fått en ”vekker” når det kommer til miljø. I samme artikkel mener ministeren at så lenge næringen har kontroll med lusesituasjonen til våren, vil det bli en MTB-økning og dermed en vekst i næringen, konstaterer WWF.

WWF mener at:

  • Det er fare for at kortsiktige næringsinteresser igjen overkjører langsiktige hensyn til naturen. Regjeringen må sette bærekraft og miljø øverst på den politiske agendaen, erkjenne at det er ikke rom for ytterligere vekst i næringen de neste årene.
  • Nå må fokus være på å redusere biomassen og utarbeide klare indikatorer for hva som er bærekraftig oppdrett langs norskekysten. Den alvorlige lusesituasjonen som presser våre sårbare sjørørret- og villaksstammer er bare nok et eksempel på at denne næringen kommer seg unna strenge miljøkrav som ville vært en selvfølge i andre næringer. 2010 er FNs naturmangfoldår og det burde være ministerens klare agenda å bidra til å stanse tapet av det unike naturmangfoldet istedenfor fortsatt press på sårbar natur.