– Snaddermat for laks gir lønnsom vintervekst

– Tilsetting av krillmel i laksefôret gir økt fôrinntak, raskere vekst og bedre lønnsomhet for oppdretteren.

Slik oppsummerer vice president Sigve Nordrum i Aker BioMarine resultatene av forsøkene de har gjort.

Selskapet leverer krillmel under varemerket Qrill™.

– Vi har gjort forøk som viser at vi får 15 prosent bedre tilvekst på laks på 5,5 kilo, sier Nordrum. Han mener det kan være flere grunner til den økte tilveksten, men den mest tilgjenglige forklaringa er at laksen synes det smaker så godt at den spiser mer fôr.

Polarfeed tilsetter krillmel

De gode resultatene fra forsøkene var bakgrunnen for at Polarfeed gikk ut og spurte sine kunder om dette var et konsept de hadde lyst til å være med på.

– Svaret var unisont ja og nå bruker alle kundene våre fôr med tilsetting av Qrill. Det er i ferd med å bli standardfôret vårt i vinter, forklarer salgsansvarlig i Polarfeed Kenneth Evjen.

Krillmel koster noe mer enn vanlig fiskemel, men dette tas igjen i økt vekst, bedre fôrutnyttelse og en jevnere produksjon i anlegget, mener fiskefôrprodusenten.

– Det kan være veldig lønnsomt for oppdretteren å øke produksjonen i første og andre kvartal, mener Nordrum.

– Med den raske tilveksten blir det lettere å utnytte både MTB-kapasiteten og slaktekapasiteten eller tilpasse produksjonen for å dekke inn salgskontrakter, slår han fast.

– Oppsiktsvekkende resultater

Aker Biomarine har gjort forsøk både med yngel og laks som nærmer seg slakting. På Averøya Forskningsstasjon fikk 104 grams fisk ulike mengder Qrill tilsatt i fôret. Fôrinntak og vekst ble målt og sammenlignet med ei kontrollgruppe. Resultatene var oppsiktsvekkende. Tilsetting av Qrill øker forinntaket og resulterte i en tilvekstøkning på 29 prosent samt at det ble oppnådd bedre fôrfaktor.

Krillmel er også prøvd ut i full skala i Chile i 2009. I en firemånedersperiode ble 10 prosent av fiskemelet byttet ut med Qrill. Der økte fisken fôrinntaket med ni prosent.

– I et forsøk med slakteklar laks før jul, fikk vi fisken opp fra 5,5 kilo til 6,5 kilo på fem uker. Da var fôret tilsatt 10 prosent Qrill, forklarer Nordrum.

Beregninger de har gjort viser at det er en produksjonsmessig marginal profitt på 2,90 kroner per kilo total produksjon ved 10 prosent Qrill i dietten i slaktefôr. Som grunnlag har de brukt tall fra Fiskeridirektoratets lønnsomhetsundersøkelse 2007 og en laksepris på 24 kroner per kilo. Med dagens høye fiskemelpris og markedspris for laks, mener Aker Biomarine at lønnsomheta på kort sikt vil være betydelig høyere enn dette.

Har dere gjort tester på kvalitetskriterier som smak på laksen?

– Den store fisken vi testet skal til smaksvurdering nå. Fôret er også brukt i oppdrett av reker og der har vi fått positive tilbakemeldinger på smaken.

Søker miljøsertifisering

En annen fordel er at fôret har et naturlig innhold av fargepigmentet astaxanthin.

– Nå jobber vi med å få Qrill-melet miljøsertifisert gjennom ordninga Marine Stewardship Council, opplyser Nordrum.

Salgsansvarlig i Polarfeed, Kenneth Evjen ser fram til å jobbe mer med Qrill i fiskefôr.

– Vi prøvde først tilsetting av Qrill på 3 og 4 millimeters fôret. Nå kan vi levere det i alle fôrtypene, forteller han.

– Økt fôropptak om vinteren gjør at fisken får et større vekstpotensiale utover våren og sommeren. Med dette fôret ruster vi fisken til å komme seg gjennom vinteren på en best mulig måten, slår Evjen fast.