– Lakseoljen kan brukes i fôr til laks og laksemelet kan brukes i fôr til ørret og torsk.
– Dermed kan biprodukter fra oppdretterens eget anlegg bli viktig råstoff i fôret når prisene stiger på råvaremarkedet, skriver Polarfeed i et nyhetsbrev.
– Det er lov å bruke animalske biprodukter av oppdrettsfisk i fôr til oppdrettsfisk når det er dyrehelsemessig trygt, opplyser seniorrådgiver Trygve Helle i tilsynsavdelingen ved Mattilsynets hovedkontor.
– Med trygt menes at virksomheten som bearbeider fiskeolje eller fiskemel skal være godkjent av Mattilsynet. Virksomhetsgodkjenning forutsetter fullstendig egenkontroll med dokumentasjon og bearbeidingsmetode for den aktuelle anvendelse. Etter fullstendig bearbeiding er proteinresten fra lakseoljeproduksjonen et fiskemel som kan brukes i fôr til for eksempel ørret og torsk. Det er ikke tillatt å bruke dette melet til laks, understreker Helle.
Ikke artsbarriere for fiskeolje
I utgangspunktet er det kun biprodukter fra laks som brukes til menneskeføde, som kan brukes til framstilling av lakseolje som skal brukes i laksefôr.
– Tidligere hadde vi et nasjonalt regelverk som forbød bruk av oppdrettsfisk i fôr til oppdrettsfisk. EUs biproduktregelverk åpner nå for å bruke fiskemel fra en oppdrettsart i fôr til en annen, mens fiskeolje er unntatt fra krav om en slik artsbarriere, forklarer Helle.
– Slog og avskjær av fisk kan ikke brukes til fiskefôr når biproduktene kommer fra en akvakulturlokalitet med påvist listeført sykdom. Dette er en tolkning og ekstra smittebarriere basert på veiledning fra EU-kommisjonen. Norske myndigheter kan vurdere å fjerne denne hindringen hvis næringa dokumenterer at de bruker bearbeidingsmetoder som er trygge, opplyser Helle.
– Det er i fiskeoppdrettsnæringens egeninteresse at risikoen for smittespredning via fôr er forsvarlig og minimal. Næringa har selv hovedansvaret for å utvikle og dokumentere sine bearbeidingsmetoder, mener han.
Biproduktforordningen
EU innfører snart en ny biproduktforordning som også vil gjelde i Norge om noen år.
– Grenselandet mellom konsum- og biproduktregelverk er utfordrende, mener Helle
– Biproduktregelverket kan i noen tilfeller stille strengere krav enn konsumregelverket. Derfor må de som skal bearbeide lakseolje og fiskemel til menneskeføde også være godkjent etter biproduktregelverket, hvis deler av produksjonen senere går til dyrefôr. I tillegg skal virksomheten være registrert etter fôrregelverket, forklarer Helle.