Vil drifte biobank for laks

Havforskningsinstituttet ønsker å påta seg oppgaven med å drive en biobank for villaks, dersom det blir vedtatt å sette i verk et slikt prosjekt.

Forslaget er nylig satt fram i et brev til Direktoratet for naturforvaltning (DN), melder NTB.

– Havforskningsinstituttet vil gjerne påta seg dette arbeidet. Instituttet har solid kompetanse på områdene populasjonsgenetikk og reproduksjonsbiologi og disponerer laboratorier svært godt egnet til et slikt arbeid. Ved vår forskningsstasjon i Matre har vi i tillegg gode fasiliteter for å kunne huse biobanken», heter det i brevet til DN.

I brevet til DN skisserer Havforskningsinstituttet hvordan en ny biobank kan etableres i løpet av fire år, til en kostnad på 20-25 millioner kroner og med årlige driftskostnader på cirka 2 millioner kroner.

Forslaget innebærer at det i første omgang samles inn melke fra cirka 100 fisk fra hver av 200 laksestammer fordelt over hele landet. I tillegg må det etablere en genetisk database.

Havforskningsinstituttet påpeker at genbanker med levende fisk er ressurskrevende og vanskelige å drive. I tillegg vil de være utsatt for sykdomsrisiko.

Etter instituttets mening vil det være en bedre løsning å satse på «oppbygging av solide og gode frosne genbanker og en forskningsinnsats rettet mot å utvikle metoder for innfrysing av egg eller stamceller, skriver nyhetsbyrået.