Nedsatt følsomhet og resistens også i Nordland

Lakselus i norske oppdrettsanlegg, har fremdeles et betydelig omfang av nedsatt følsomhet og resistens mot lusemidler, viser ny rapport.

Det viser en oppdatert statusrapport på lakselussituasjonen, som Mattilsynet har utarbeidet for perioden 13. til 27. januar. Mattilsynet melder også om god oppslutning om vinteravlusingen og soneforskriftsarbeidet er godt i gang.

Les også: Tid for samordnet vinteravlusing 12.01.2010

Det er ikke rapportert inn nye lusetall i perioden 13. – 27. januar, så derfor presenteres ingen ny samlet oversikt på lusenivået. Tall for januar skal rapporteres inn innen 7. februar, og lusetallene blir presentert i neste statusrapport som kommer 10. februar, opplyser Mattilsynet.

Det er innført ukentlig direkterapportering mange steder. Ut fra disse innrapporteringene ser det ut til at lusenivået har vært relativt lavt i de fleste regionene i perioden.

– Nivået er likevel generelt sett høyere enn i foregående år på samme årstid, med noen unntak, forteller assisterende tilsynsdirektør, Ole Fjetland.

I deler av Hordaland og Sogn og Fjordane meldes det om betydelige nye lusepåslag til tross for lave temperaturer. Behandling har så langt hatt god effekt selv om sjøtemperaturene begynner å bli lave. Mattilsynet vil følge nøye med på utviklingen i disse områdene.

– Det rapporteres om bra oppslutning om vinteravlusingen, og distriktskontorene har bare måtte følge opp noen få anlegg, forteller Fjetland.

Soneforskriftsarbeidet godt i gang

Mattilsynet vurderer å utarbeide soneforskrift i de områder der de generelle tiltakene i nasjonal luseforskrift ikke har hatt god nok effekt, eller dersom næringen ikke selv gjennomfører den koordineringen av lusetiltakene som de er pålagt i forskriften.

– Det er foreløpig utarbeidet et utkast til soneforskrift i Hordaland, men det arbeides med tilsvarende forskriftsutkast for områder i Trøndelag og Rogaland, sier Fjetland.

Les også: Utarbeider forslag til soneforskrifter 26.01.2010

Nedsatt følsomhet og resistens

– Vi vet at omfanget av nedsatt følsomhet og påvist resistens er betydelig. Problemene er fremdeles størst i Nord-Trøndelag og Sunnhordland, sier Fjetland.

– Det er også begynnende problemer i Nordland, og det er meldt om nedsatt følsomhet og resistens også i de nordlige deler av Nordland, forteller Fjetland.

Les også: La frem statusrapport om lakselus 14.01.2010

Nedsatt følsomhet og resistens vil gi utfordringer når vanntemperaturen stiger frem mot sommeren. Det er derfor avgjørende at det settes i verk tiltak som kan bremse resistensutviklingen.

– Samordning etter luseforskriftens paragraf 6 blir et av de viktigste tiltakene i dette arbeidet. Mattilsynet forventer at næringen har robuste planer på plass, og vi vil følge opp dette, avslutter Fjetland.