– Dobbeltrollene vekker oppsikt i utlandet

– Det er vanskelig å predikere god forvaltningsskikk når vi har frynsete standarder på hjemmebane.

Det sier internasjonal rådgiver i Fiskeridirektoratet og tidligere fiskeriminister, Svein Munkejord, til Adresseavisen.

Munkejord mener at blandingen av politikk og privat business gir troverdighetsproblem, og at dobbeltrollene på toppen av norsk havbruk ikke kan fortsette.

Munkejord har også tidligere uttalt seg kritisk til dobbeltrollene til Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og fiskeridirektør Liv Holmefjord. Munkejord viste da blant annet til at det for 10 år siden var en fungerende regiondirektør i Fiskeridirektoratet som måtte forlate sin stilling, fordi han hadde eierandeler i et fiskefartøy.

Les også: Kritisk til Berg-Hansens dobbeltrolle 27.11.2009
Les også: Giske settestatsråd for Berg-Hansen 27.11.2009

Også Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har reist spørsmål ved fiskeri- og kystministerens habilitet.

Les også: Berg-Hansen svarer om habilitet 15.01.2010

Fiskeridirektoratet har på sin side vist til at regelverket ble endret ved opprettelsen av Mattilsynet i 2004, og at habilitetsreglene i den gamle kvalitetsforskriften da falt bort. Fra 2004 er det forvaltningsloven sine bestemmelser om habilitet som gjelder for ansatte i Fiskeridirektoratet.

Les også: Presisering om habilitet 18.01.2010

Er det sant?

– Senest under et møte i regi av den internasjonale matvareorganisasjonen FAO, ble jeg spurt om det er sant at den norske fiskeriministeren og fiskeridirektøren har personlige økonomiske interesser i oppdrett, sier Munkejord til Adresseavisen.

– Dette er jo ikke holdbart i lengden, disse dobbeltrollene er en belastning på norsk forvatning i sin alminnelighet og oppdrett i særdeleshet, sier Munkejord.

– Bryter med "Good Governance"

– Good governance, sier Munkejord. Et grunnprinsipp i god forvaltningsskikk er at du ikke skal ha private interesser i den sektoren du forvalter på vegne av fellesskapet.

Les også: Mer uro rundt Holmefjord og Berg-Hansen 10.12.2009

Munkejord mener at fiskeridirektøren er inhabil i alle saker som omhandler oppdrett, på grunn av sitt eierskap i AS Bolaks.

Les også: Fiskeridirektørens habilitet kreves vurdert 23.11.2009

– Det er ikke mulig å tenke seg saker på dette feltet, hvor hun ikke er inhabil, sier Munkejord.

Alle saker som omhandler forskrifter, lover og generelle ting innen oppdrett påvirker nemlig driften i hennes familieselskap, mener han.

Les også: Brekk er inhabil i oppdrettssaker 07.01.2010

Munkejord mener at regjeringen tar sjanser.

– Hva om en eller annen i fremtiden skulle bestride en forskrift, og retten gir denne personen medhold i at fiskeriministeren og fiskeridirektøren var inhabile da forskriften ble vedtatt, spør Munkejord retorisk.

– Satt på spissen kan alle forvaltningsvedtak kjennes ugyldige. Men dypest sett handler dette om hvilken tillit samfunnet skal ha til de avgjørelser som fattes, sier Munkejord til avisa.