Vil ha fiskekvoter i Iddefjorden

HALDEN: Den nye norsk/ svenske Iddefjordkonvensjonen gir ikke godt nok vern for laksestammen, mener Arbeidernes Jeger- og Fiskerforening (AJFF) i Halden.

– Vi er kritiske til at sjøfisket etter laks skal få lov til å foregå fra 16. mai til 15. august og da hver uke fra mandag klokken 06 til fredag klokken 18. Det er sju uker, og med antall dager vi da snakker om, er dét mye mer enn man får lov til å fiske etter laks i sjøen andre steder i landet, sier lederen for fiskeutvalget i AJFF, Bjarne Granli, til NRK Østfold.

Ønsker kvotesystem

Bare et kvotesystem ville kunne hindre overfiske, mener Granli. Han mener den reviderte konvensjonen tillater altfor mye fiske per sesong.

– Tradisjonelt og historisk har det vært tatt ut mye i den trange fjorden. Så at det ikke blir noe kvotesystem, er et problem, sier Granli.

– Sikrer bærekraftig utnyttelse

Fiskeforvalter hos Fylkesmannen i Østfold, Leif-Roger Karlsen, mener derimot at den nye konvensjonen sikrer en bærekraftig utnyttelse av fiskeressursene. Det blir blant annet slutt på krokgarnfiske, et fiske han mener har ført til store fangster og ikke minst mye skadet laks.

– Nærmere 25 prosent av laksen som kommer opp i elva har garnskader, og når de kommer opp i ferskvann kan de få soppskader som kan føre til at de stryker med før de gyter, sier Karlsen.

I tillegg blir vernesonen ved Enningdalselvas utløp kraftig utvidet, noe som er viktig fordi mye laks svømmer omkring i dette området når vannstanden er så lav at de ikke klarer å komme opp i elva.