Presiserer om lukket behandling mot lakselus

Mattilsynet har i dag sendt ut en presisering om lukket behandling mot lakselus.

Mattilsynet minner om kravet til lukket behandling som trer i kraft 1. januar 2011.

Næringen må ha på plass utstyr for lukket behandling innen den tid. Alternativ til lukket behandling må dokumenteres grundig, og de som ønsker å få godkjent ny metodikk må derfor begynne det arbeidet snarest, opplyser Mattilsynet.

Krav til lukket behandling mot lakselus

Mattilsynet ønsker å minne alle oppdrettsvirksomheter om kravet i luseforskriftens § 7 til lukket behandling mot lus etter 1. januar 2011:

Badebehandling skal gjennomføres i lukket behandlingsenhet med mindre det foreligger dokumentasjon på at annen form for badebehandling eksponerer fisken for terapeutisk dose i hele behandlingsperioden som angitt i bruksanvisningen til legemidlet.

Næringen har ansvaret for å ha på plass utstyr for lukket behandling før 1. januar 2011 eller fremskaffe dokumentasjon på at annen behandling har tilstrekkelig effekt. Mattilsynet presiserer at vi ser på dagens metoder for bruk av skjørt som ikke tilfredsstillende.

Kravene til dokumentasjon på annen form for badebehandling er relativt omfattende og tidkrevende. De som ønsker å få godkjent ny metodikk må derfor begynne dette arbeidet så fort som mulig.

Dokumentasjonskravet innebærer at:

  • Dokumentasjon skal inneholde både teoretiske beregninger og praktisk utprøving
  • Dokumentasjonen skal være gjennomført etter anerkjente vitenskapelige prinsipper
  • Dokumentasjonen skal være utført eller vurdert av uhildet faginstans med relevant forskningskompetanse
  • Anlegget skal ha gjort en vurdering med basis i stedlig lokalitets- og strømforhold, utstyr, prosedyrer etc.

Det er med andre ord ikke nok å vise til en vellykket behandling med skjørt for å få godkjent en metode.

Plikten til forsvarlig behandling er absolutt, og det er ikke tillatt å ha merder som er for store til at man ikke kan gjennomføre badebehandling, presiserer Mattilsynet.