Genetisk sensasjon på Hamar

Fiskeembryo hos Cryogenetics AS. Foto: Cryogenetics AS

Cryogenetics AS har som de første i verden, lykkes med å fryse ned og vekke til live et torskeembryo.

Torsken "Koddy" er det første levende eksemplet på en genetisk sensasjon fra Hamar. Han ble fryst ned til 130 kuldegrader som bittelite fiskefoster. Så ble han tint opp igjen og vekket til live.

Dette har forskere fra hele verden forsøkt å få til i årevis, uten å lykkes. Gjennombruddet kom, ironisk nok, langt fra kysten, skriver NRK. Det er firmaet Cryogenetics AS fra mjøsbyen Hamar som står bak sensasjonen.

– Dette er en veldig komplisert biologisk prosess. Det vi gjør er å stoppe et liv på et bestemt tidspunkt. Så skal vi holde det livet nedfrosset i lang tid, for så å sette det i gang igjen. Da skal det fortsette å utvikle seg, uten noen som helst form for bivirkninger, sier daglig leder i Cryogenetics, Jørn Ulheim, til NRK.

Han tror at teknikken kan gi muligheter også for villaksen.

– Det er spesielt interessant i forhold til truede fiskearter. Denne metoden kan for eksempel hjelpe de truede villaksstammene i Norge, sier Ulheim.

Datterselskap av Geno

Cryogenetics AS er et datterselskapet av bondeeide Geno, som har lang erfaring med utvikling og salg av frossen storfesæd.

Selskapet driver, i likhet med flere andre forskningsmiljøer, med nitrogeninnfrysing av melke for nasjonale og internasjonale rognprodusenter og oppdrettsselskaper, samt for forvaltningsorganer som DFO – Department of Fishery and Oceans i USA.

Cryogenetics AS er nå i tillegg i ferd med å utviklet en metode for cryo-konservering av fiskeembryoer. Dette er en banebrytende nyvinning, siden verdens forskermiljøer ennå ikke har greid å få til dette, til tross for flere ti-år med aktiv forskning på feltet.