Reviderte omregningsfaktorene for oppdrettsfisk

Fiskeridirektoratet har opprettet reviderte omregningsfaktorer for produktene sløyd med hode og sløyd uten hode av oppdrettet laks og regnbueørret, gjeldende fra 1. januar 2010.

Omregningsfaktorene er som følger:

  • Sløyd, med hode: 1,19
  • Sløyd, uten hode: 1,36

Disse omregningsfaktorene benyttes blant annet av Mattilsynet ved innkreving av matproduksjonsavgift.

Omregningsfaktorene gjelder i forhold til vekten av sultet, ubløgget laks og regnbueørret før slakting, og er basert på de samme omregningsfaktorene som Fiskeridirektoratet benytter ved utarbeidelse av akvakulturstatistikk for laks og regnbueørret, opplyser Fiskeridirektoratet.

Omregningsfaktorer
Internasjonale standarder krever at offisiell fiskeristatistikk skal oppgis i levende vekt. Tallene skal basere seg på kvantum som blir brakt på land. Ved beregning av levende vekt benyttes omregningsfaktorer som varierer med hensyn til fiskeslag og produkter. Målet er å registrere det totale ressursuttaket fra havet. Fangstkvoter blir gitt og avregnet i levende vekt.

En omregningsfaktor skal avspeile forholdet mellom fiskens levende vekt og vekten av det produserte produktet. De offisielle norske omregningsfaktorene tar utgangspunkt i måling av standardprodukter hvor fiskeressursen er godt utnyttet.