– Konstant fokus på å hindre rømming

– De tre siste årene har det vært betraktelig lavere rømmingstall for oppdrettslaks enn de tre foregående år. Dette viser at de omfattende tiltakene som er gjennomført i næringen har hatt effekt.

Det sier Tarald Sivertsen, leder av rømmingsutvalget i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

– At tallene har økt noe fra 2008 til 2009, er en påminnelse om at fiskeoppretterne må skjerpe innsatsen ytterligere, sier Sivertsen i en pressemelding.

Den offisielle statistikken fra Fiskeridirektoratet for 2009 viser at det er rømt 170.000 oppdrettslaks, 130.000 regnbueørret og 135.000 torsk. Dette er en nedgang for torsk, men dessverre en økning for laks og ørret sammenlignet med tallene for 2008.

Les også: La frem oppdaterte rømmingstall 04.02.2010

– Næringen har de siste årene oppnådd gode resultater i arbeidet med rømmingssikring, takket være milliardinvesteringer, opplæring og strengere krav til tekniske installasjoner og rutiner, sier Sivertsen.

FHL er opptatt av at den myndighetsoppnevnte Rømmingskommisjonen gjennomgår hendelsene på en grundig måte og går aktivt ut med forhold som oppdrettsbedrifter og utstyrsleverandører må ta hensyn til. FHLs rømmingsutvalg var en pådriver for at Rømmingskommisjonen for akvakultur ble opprettet.

– En samlet næring vedtok i 2007 en nullvisjon når det gjelder rømming av fisk. Ressurser og tiltak er satt inn, og vi har i samarbeid med myndigheter og forskningsmiljøene kommet svært langt, sier Sivertsen.

– Men hendelsene viser at vi ikke er gode nok ennå. Det operative målet er å få antall rømt fisk fra norske oppdrettsanlegg ned på et absolutt minimum slik at det ikke påvirker villfisk negativt, fastslår Sivertsen.

Å spre oppdatert kunnskap mellom forskningsmiljøer, Rømmingskommisjonen og næringsaktørene, står sentralt i arbeidet for å redusere rømming. De to siste årene har over 500 oppdrettere deltatt på kurs. Senest ble det holdt rømmingssikringskurs i Bodø denne uken, og det legges til rette for flere kurs fremover. På disse samlingene går oppdretterne gjennom hendelser og nestenrømminger for å avdekke mulige svake punkter knyttet til det tekniske utstyret og driftsrutinene.

– Vi er alle tjent med at oppdrettsselskapene har kontinuerlig fokus på kontroll av teknisk utstyr og rutiner og sjekker at beredskapsplanene er gode nok. Dette gjelder både store konsern og mindre bedrifter, enten de driver med lakseoppdrett, torsk eller andre arter. Det er også viktig at utstyrsleverandørene er sitt ansvar bevisst og leverer utstyr med god kvalitet etter gjeldende regelverk. Næringen har oppnådd gode resultater gjennom et systematisk arbeid på dette feltet, og den innsatsen må vi fortsette, sier Sivertsen.