Har tro på luseløsning

Rune Stigum Olsen i Novartis karakteriserer lusesituasjonen i Norge som alvorlig, men advarer mot svartmaling.

Stigum Olsen har stor tro på næringens evne til å overkomme problemet med resistent lakselus, men oppfordrer til forsiktighet og felles innsats i tiden som kommer.

– Vi må ikke grave oss ned og tro at dette er håpløst. Fremdeles har de fleste god effekt av pyretroider, og det gjøres mye bra arbeid for å møte utfordringen med resistent lus, understreker Stigum Olsen i et nyhetsbrev fra Europharma AS.

Han er spydspissen i Novartis sin nye satsing på lus i Norge, hvor det sentrale er rettleding og faglig bistand i forbindelse med avlusing, lusetelling, bioassay og evaluering. Behovet er såpass skrikende at Stigum Olsen mer eller mindre har vært på konstant reise langs norskekysten siden han startet i jobben 1. september.

– Bruk lusemidlene sjelden og koordinert

Rapportene han får beskriver nedsatt følsomhet for emamectin over store områder, mens pyretroidene stort sett holder stand, men man begynner også å ane problemer for disse stoffene enkelte steder. Multiresistensen som har oppstått blant annet i Midt-Norge er meget bekymringsfull.

– Vi har bare noen få kort på hånda, og nå er det viktigere enn noen gang å bruke dem bra. I de områdene der emamectin og pyretroidene fortsatt har god effekt, gjelder det nå å bruke midlene med fornuft, og med det mener jeg heller sjelden enn ofte, og framfor alt koordinert, sier Stigum Olsen som etterlyser sterkere rådgiving fra de ulike fiskehelsenettverkene når det gjelder koordinering også utenom de to store kampanjene, vinter og vår.

– Jeg kan ikke få poengtert nok hvor viktig det er at oppdretterne koordinerer behandlingene sine istedenfor å skvettbehandle litt her og litt der. Dette er blant de mest effektive tiltak som nå for fullt kan settes inn. Kanskje kunne man bestemt hvilke uker som var avlusningsuker og hvilke som ikke var det i starten på året. Selvsagt måtte man da sett bort fra absolutte lusegrenser og gjort dette i samråd med fiskehelsetjenestene og Mattilsynet, men jeg vil tro alle ville være interessert i å lykkes med å få et helt annet fokus på koordinering.

Følg anbefalinger fra produsent

Han mener de aller fleste oppdretterne nå tar situasjonen på alvor og handler deretter, men han er bekymret for at enkelte kan gjøre problemet verre med hjemmesnekrede løsninger.

– Det sies at enkelte har drevet egne eksperimenter med ulike doseringer av lusemidler. Det kan være skummelt. Man må ikke glemme at de anbefalingene som gis fra produsenten av et legemiddel bygger på langvarige studier og kunnskap fra felt. Det er et felles ansvar å utføre alle behandlinger så korrekt og effektivt som mulig for å sikre best mulig resultat og hindre resistens. Det er for store verdier som står på spill til at man kan tillate noe som helst slurv med Best Practicereglene, sier han.

Renessanse for leppefisk

Bruk av leppefisk har fått en renessanse, og etterspørselen er nå stor etter det eneste lusemiddelet som garantert ikke kan skape resistens. Faktisk er prisen på oppdrettet leppefisk såpass høy at det ser ut til å kunne bli en liten næring i seg selv. Det gleder Stigum Olsen.

– Nå starter også Salmar eget oppdrett av berggylte, og jeg vil tro at andre vil følge etter. Vi ser også at gamle torskeanlegg tas i bruk til oppdrett av leppefisk.

– Jeg tror det kunne vært en god idé å lage et eget leppefisknettverk etter mal fra torskenettverket og gjerne en fadderordning innad i næringen. Herved er tanken sådd, sier Stigum Olsen.

– Alle er tjent med at kunnskapen om riktig bruk av leppefisk spres til flest mulig raskest mulig, mener Stigum Olsen.

– Betenkelig med lave lusegrenser om høsten

Samtidig mener han myndighetene snarest må åpne for en viss økning i lusetallet om høsten, ikke minst med tanke på effektiv utnyttelse av leppefisk.

– Jeg mener det er betenkelig å fortsette med de lave lusegrensene om høsten, sier Stigum Olsen.

– Leppefisken greier ikke å holde så lave nivåer i perioden fra september til november, og resultatet blir avlusinger som kunne vært unngått uten konsekvenser for villaksen som jo enten er i elvene, eller i havet, forklarer Stigum Olsen.

– Det er kun om høsten man kan tillate høyere grenser og gjerne spare en behandling eller to. Det kan vi bare glemme om våren og utover sommeren når lusetallet må være lavt, sier han

– "Skvettavlusing" har forverret situasjonen

– Vi må sette alt inn på tidenes grundigste og mest samordnede vinter og våravlusing, mener Stigum Olsen.

Han mener at hyppig skvettavlusing i høst, har gjort situasjonen verre med hensyn til følsomhet, og har derfor rettet en innstendig oppfordring til alle parter om å ta grep for å sikre en koordinert og mer strategisk styrt avlusing.

– Vi skal selge legemidler, men er slett ikke interesserte i å gjøre dette for enhver pris. Vi kan like gjerne anbefale veterinærene å bruke konkurrerende stoffer dersom det er mer hensiktsmessig, ikke minst i det lange løp.

Forsker på nye lusemidler

I tillegg til oppfølgende virksomhet ute på norske oppdrettsanlegg, jobber Novartis intensivt med identifisering og
utvikling av nye stoffer som kan brukes i bekjempelse av lakselus. Selskapet har åpnet et eget laboratorium i Canada som er dedikert til lus.

Arbeidet går blant annet ut på screening av molekylforbindelser i troen på å finne et nytt middel som kan holde resistensspøkelset på avstand.

– Vi har noen gode kandidater på gang som vi intensiverer forskningen på i tiden framover, sier Stigum Olsen.

– Men selv om det kommer nye stoffer på markedet vil man, dersom man ikke passer på å rotere riktig med preparatene og koordinerer avlusingen, oppleve følsomhetsproblemer igjen. Det ligger i sakens natur.

– Det jeg kan love er at så snart vi finner et snev av noe som kan brukes, så vil jeg ha det til Norge for å gjøre egne labforsøk her hvor verdens viktigste lakseproduksjon skjer. Vi skal være progressive, og vi kaster ikke bort tiden, sier Stigum Olsen.

Novartis har tatt mål av seg til å være ledende på lakselus i verden, proklamerer han.

Best practice

Novartis Aqua Best practiceregler ved badebehandling:

  1. Koordiner bestandig dine avlusinger med alle anlegg i hele området!
  2. Noten må lines tilstrekkelig opp til et stykke over skjørtekant
  3. Noten må være rein
  4. Vær ekstra observant og forsiktig dersom fisken har gjellesykdommer
  5. Fisken bør sultes et par dager
  6. Det bør alltid benyttes oksygenering, helst med dobbelsikring
  7. Oksygen-nivået bør måles underveis på minst to steder i merden
  8. Skjørtene som brukes må være HELE og DYPE med god flyt og synk
  9. Utporsjonering av stoff bør skje over minst 5 min med god fordeling i hele overflaten
  10. Ved mistanke om dårlige oksygenforhold, eller ved lite vannstrøm - bruk propellstrøm fra båt like etter behandling