Vannbasert eller oljebasert stikkvaksine til torsk?

Det gjennomføres rutinemessig vaksinering av all torsk mot vibriose. Valget mellom oljebasert eller vannbaserte vaksiner er en avveining mellom pris, effektivitet og bivirkninger.

Det var derfor viktig å gjennomføre kontrollerte vaksineforsøk på torsk under lokale produksjonsbetingelser, melder Veterinærinstituttet.

Veterinærinstituttet har vært med på vaksineforsøk på torsk og vurdert effekten på dødelighet, tilvekst og bivirkninger. Det var viktig å utføre forsøkene i tett samarbeid med torskehelsenettverket i Nordland og lokale oppdrettsaktører for å sikre lokal kompetanseoppbygging.

Ingen forskjell i dødelighet

Ved sammenligning av en vannbasert vaksine og tre ulike oljebaserte vaksiner mot Vibrio (Listonella) anguillarum ved stikkvaksinering av torsk fant Veterinærinstituttet i løpet av forsøksperioden på 9 måneder, ingen forskjeller i dødelighet eller i tilvekst mellom vaksinegruppene.

Flere skader med oljebaserte vaksiner

Fisk som var vaksinert med vannbasert vaksine (0,1 ml) hadde ikke mer sammenvoksninger enn den uvaksinerte kontrollfisken.

Det var signifikant mer adheranser i bukhulen på fisk som var vaksinert med oljebaserte vaksiner enn i den som var vaksinert med vannbasert vaksine (fdr korrigert fisher test).

Denne forskjellen var tydelig allerede 2 måneder etter stikkvaksinering og holdt seg gjennom hele forsøksperioden.

For de oljebaserte vaksinene var det forskjell mellom vaksinene først og fremst med hensyn til lokalisering av adheransene. For begge vaksinene fra Intervet var adheransene plassert lenger foran og opp i bukhulen enn på fisk vaksinert med vaksine fra Pharmaq.

Gruppen som ble vaksinert med heldose oljebasert vaksine fra Intervet (Int. 0.1) hadde også signifikant mer sammenvoksninger enn gruppene vaksinert med de to andre oljebaserte vaksinene ved de to siste prøveuttakene, men ikke ved det første uttaket 2 måneder etter vaksinering (fdr korrigert fisher test).

Stor spredning i tilvekst.

Tilvekst etter vaksinering og overføring til merd i sjø viste stor spredning i tilvekst, uavhengig av vaksinegruppe.

Dette er observert ved flere tidligere forsøk og på mange kommersielle utsett i regionen, og representerer en betydelig utfordring for matfiskoppdrett av torsk, mener Veterinærinstituttet.

Prosjektet har vært et samarbeid mellom Nordland Marin Yngel (NMY), Helgeland Havbruksstasjon As og Veterinærinstituttet.