– Er ensbetydende med folkemord

CANADA: Indianerhøvding mener at opprett har medført redusert laksebestand, og at dette går så sterkt ut over indianernes kultur og levesett, at det er ensbetydende med folkemord.

Kwakwaka'wakw-folket bor i dag i reservater på kysten nordvest for Vancouver. Indianerfolket har levd av havet, og laksen har vært en viktig del av livsgrunnlaget, men indianerhøvdingen Chief Joseph er nå svært bekymret for hva som skjer med laksebestanden.

De norske oppdrettsselskapene Cermaq, Grieg and Marine Harvest, står for 90 prosent av oppdrettsaktiviteten på Canadas vestkyst, skriver bt.no.

Cermaq opplyste nylig at Cermaq-selskapet Mainstream Canada og Ahousaht First Nation, har inngått en avtale som regulerer samarbeid og utvikling av bærekraftig havbruk til fordel for begge parter.

Les også: Skal samarbeide med Ahousaht First Nation 22.01.2010

– Kultur og levesett forsvinner

Oppdrettsanleggene blir tillagt skylden for at villaksen skal være kommet under press.

– At villaksen blir borte er ensbetydende med folkemord, fordi det gjenspeiler at vår kultur og vårt levesett forsvinner, sier høvdingen til CTV i Canada.

Nå har han sammen med 170 andre signaturer, skrevet brev til kong Harald, som statsoverhode for landet som kontrollerer største delen av verdens oppdrettsvirksomhet. Brevet er "ført i pennen" på «Pure Salmon Campaign» sitt brevpapir, en propagandaorganisasjon mot lakseoppdrett.

Les også: – Svertekampanje mot norsk oppdrett 13.11.2009

I brevet blir kongen bedt om å gjøre alt han kan for å redde villaksen fra miljøpåvirkningen fra oppdrettsanleggene.

Kongen ble også invitert på laksemiddag under vinter-OL i Vancouver, men Slotter har høflig avslått invitasjonen fra chief Joseph og Pure Salmon Campaign», med henvisning til når han er i Vancouver, er han gjest av Norges Olymiske komité og skal bruke tiden på sport.

Nå blir det planlagt demonstrasjoner mot Norge under vinter-OL, skriver CTV.

– Ikke etterrettelige

Kommunikasjonsdirektør Jørgen Christiansen i Marine Harvest sier de samarbeider med flere profesjonelle miljøvernorganisasjoner rundt i verden, men ikke med Pure Salmon.

– «Pure Salmon Campaign» er ikke en av dem da vi ikke oppfatter dem som etterrettelige, sier Christiansen til bt.no.

Han viser til en nettside kanadiske myndigheter har laget for å imøtegå påstandene fra kampanjen.

Havforskningsinstituttet har tidligere uttalt at argumentasjonen fra kampanjen er på grensen til uetisk.

Les også: – En politisk meningsytring om lakseoppdrett 17.11.2009

– Pure Salmon Campaign har i flere år hevdet at en laksestamme som heter Pink ville bli utryddet på grunn av lakselus fra oppdrett, forteller Christiansen til bt.no.

– I sommer dukket det opp langt flere Pink salmon enn ventet. Da sluttet de å snakke om Pink og begynte å snakke om Sockeye, sier han.

Christiansen avfeier likevel ikke alt kampanjen kommer med av beskyldninger.

– Selv om mye av det de sier er feil, er lakselus er et problem vi tar alvorlig.