Vil stanse utvidelse i Skjerstadfjorden

Fylkesmannen i Nordland vil stanse Salten Stamfisk sine planer om øke produksjonen av laks med drøyt 1.500 tonn i Skjerstadfjorden.

Nå protesterer han mot tillatelsen fra Fiskeridirektoratet.

Fylkesmannens begrunnelse er at situasjonen for villaksbestanden er kritisk, og at økt oppdrett i Skjerstadfjorden kan føre til mer rømming av laks og større oppgang av rømt laks i elvene.

– I og med at vi har tre laksebestander her som er veldig svake, så er vi redde for at mer rømt laks vil føre til at de blir utryddet. Det er en risiko som er stor, og som vi mener det ikke er rett og ta.

Det sier seksjonsleder ved Fylkesmannens miljøvernavdeling, Tore Vatne, til NRK Nordland.

Fylkesmannen mener det er en risikosport å legge veksten i oppdrettsnæringa til en viktig laksefjord.

Men verken Mattilsynet, med ansvar for lakselusproblematikken, eller Fiskeridirektoratet, har vesentlige innvendinger mot utvidelsen.

Oppdretter Geir Wenberg kjenner seg ikke igjen i argumentene fra Fylkesmannen.

– Skjerstadfjorden er meget godt egnet for å drive oppdrett. Miljømessig er kvaliteten svært god. Vi har ikke lakselus i fjorden. Vi har, etter tretti års drift, aldri hatt rømming, sier Wenberg.

Fylkesmannen står på sitt.

– Med det vi vet, og den situasjonen vi har for situasjonen for laks i Nordland, så er vi fra Fylkesmannens side opptatt av veksten i næringen legges til de områdene som er minst viktige for laksen og ikke til de viktigste laksefjordene, sier Tore Vatne ved Fylkesmannens miljøvernavdeling til NRK.