Deler erfaringer fra oppdrett av leppefisk

Aktører med erfaringer fra oppdrett av leppefisk, deler nå av sin kunnskaper.

Dersom leppefisk skal kunne bidra i stor skala i kampen mot lakselus, er det nødvendig å drive oppdrett av leppefisk.

Aktørene som har arbeidet med temaet, deler nå sine kunnskaper og erfaringer gjennom flere foredrag som er lagt ut på nett, melder Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

– Lakselus er i stand til å utvikle resistens mot kjemiske behandlingsmidler, men stilt overfor en lusespisende rovfisk, har den lite å stille opp med. Å slippe leppefisk inn i merdene, er derfor et virkningsfullt biologisk tiltak mot lakselus.

Det sier forsker ved Veterinærinstituttet, Randi Grøntvedt, som koordinerer innsatsen på lakselus for FHF

Bruk av leppefisk baserer seg i dag i prinsippet utelukkende på villfanget fisk. Dersom man skal dekke oppdrettsnæringens samlede behov for å kunne bruke leppefisk i rett størrelse til rett tid, må man etablere kommersiell produksjon av leppefisk.

Kunnskap og utfordringer

26. og 27. januar var rundt 30 spesielt inviterte deltagere samlet for å dele kunnskap og diskutere de videre utfordringene ved oppdrett av leppefisk. Deltakerne var valgt ut fordi de har pågående aktiviteter eller konkrete planer for oppdrett av leppefisk, og de holdt flere foredrag på møtet.

Det har over en del år vært pågående forskningsaktivitet med oppdrett av både bergnebb og berggylte. Fokuset for diskusjonen var først og fremst berggylte, som har vist seg å være en meget effektiv lusespiser.

Utfordringen som ble tatt tak i på møtet, var å få kunnskapen fra disse prosjektene ut til aktører med planer om kommersielt oppdrett, og ikke minst å avdekke de kort- og langsiktige flaskehalsene og kritiske punktene for å lykkes med berggylte som ny oppdrettsart. Samtidig ble det lagt frem tanker om oppstart av oppdrett fra tilstedeværende aktører.

Møtet ble arrangert i samarbeid mellom Veterinærinstituttet og Fiskeri- og Havbruksnæringens forskningsfond (FHF), etter initiativ fra FHF, opplyser Grøntvedt.