Vellykket nyttårsmøte på Solstrand

OS: Snaut 250 deltakere var fredag 5. februar samlet til EWOS sin årlige konferanse på Solstrand utenfor Bergen.

Faglige temaer som lakselus og havbruksnæringens omdømme sørget for å fylle konferansesalen på Solstrand hotell, melder EWOS.

– Hvorfor er det slik at havbruksnæringen til stadig angripes av interessegrupper, spurte konsernsjef Kjell Bjordal i EWOS Gruppen innledningsvis.

Målt ut i fra ren ressursutnyttelse er laks grovt sett dobbelt så effektiv som både gris og kylling. Laks er en svært viktig kilde for å øke tilgangen av sjømat i en situasjon med en sterkt økende verdenspopulasjon. Den norske produksjonen av laks utgjør rundt 4,5 milliarder middagsporsjoner.

I 2009 sto den norske havbruksnæringen, med sine anslagsvis 5.000 ansatte, for eksportinntekter på hele 26 milliarder kroner. Likevel opplever næringen å være under stadig angrep.

Bjordal konstaterte at den norske havbruksnæringen ikke har noe å skjule, og oppfordret derfor til full åpenhet og å være handlekraftig når kritikken er berettiget.

Evne til å ta grep

Adm. direktør Geir Molvik EWOS AS trakk frem den norske havbruksnæringens historiske evne til å håndtere vanskelige situasjoner ved å tenke nytt og skape nye løsninger.

Mye av årsaken til fremgangen for den norske oppdrettsnæringen, ble av Molvik tillagt at laks er et svært populært produkt, samtidig som bransjeaktørene har hatt stort innslag av risikovillige og dyktige gründere.

– Ingen chilenske tilstander

Viseadm. direktør Einar Wathne i EWOS Gruppen presenterte situasjonen for oppdrettsnæringen i Chile og kunne konkludere med at såkalte chilenske tilstander i Norge er relativt usannsynlig.

Den chilenske havbruksnæringen har ikke vært så gjennomregulert som det norske og Chiles mer hierarkisk pregede samfunnsstruktur, i forhold til Norge, gjør at kunnskapen i mindre grad er desentralisert til ”merdkanten” som i Norge, fortalte Wathne.

Historiske priser

Havbrukskoordinator Paul Negård fra bransjeforeningen FHL redegjorde om de omfattende tiltakene som er igangsatt mot lakselus på Vestlandet, mens finansanalytiker Klaus Hatlebrekke i DnB Nor konstaterte at lakseprisen stiger mot historiske prisnivåer. Samtidig viser utviklingen i produksjonskostnader en positiv trend, selv om næringen må ta høye kostnader med de nødvendige tiltakene mot avlusing, konstaterte Hatlebrekke.