NORDLAND: For å utrydde lakseparasitten Gyrodactylus salaris (gyro), søker Fylkesmannen i Nordland om tillatelse til å rotenonbehandle vassdrag i Vefsnaregionen.
Fylkesmannen i Nordland har sendt en søknad til Miljøverndepartementet om tillatelse til kjemisk behandling av vassdrag i Vefsnaregionen ved bruk av rotenon.
Søknaden omfatter både en planlagt behandling og en ekstra behandling dersom det viser seg nødvendig, melder Fylkesmannen i Nordland.
Les også: – Sjokkerende lite fisk i Vefsna 12.10.2009
Planen er å starte behandlingen nå i 2010. I desember 2009 ble det imidlertid påvist en type laksegyro på røye i Fustvatnet, en av innsjøene ovenfor lakseførende strekning i Fustavassdraget.
Dersom pågående smitteforsøk viser at denne gyroen er et problem for laksunger, må hovedbehandlingen utsettes.
Les også: Gyrodactylus påvist i Fustvatnet 17.12.2009
Fjerne fare og bygge opp bestandene
Gyroen dreper nesten alle laksungene i de elvene der den finnes, og fører til at laksebestandene blir utryddet fra elvene.
Formålet med behandlingen er få bort en smittekilde som utgjør en fare for friske laksebestander i andre vassdrag, og å bygge opp nye livskraftige laksebestander i de vassdragene som blir behandlet.
Alle vassdrag med påvisning eller usikker status
Fylkesmannen vil behandle vassdragene som renner ut i Vefsnfjorden, Halsfjorden og Leirfjorden inngår i denne smitteregionen. Alle vassdrag med påvist smitte må behandles. Det samme gjelder alle vassdrag hvor det er usikkert om det kan finnes gyro, mener fylkesmannen.
Behandlingen vil bare omfatte den nedre delen av vassdragene, så langt opp som laks kan vandre.
I Ranelva, Leirelva og Breilandselva i Leirfjord blir det gjennomført en omfattende overvåkning for å kunne finne eventuell gyrosmitte. Dersom det ikke blir påvist gyro i disse elvene i tiden fram til en behandling av smitteregionen, legger fylkesmannen opp til at disse elvene ikke skal behandles.
På grunn av stor risiko for overføring av ny smitte til denne delen av regionen, søker fylkesmannen likevel om å kunne behandle også disse elvene. Dette for å kunne reagere raskt ved en eventuell påvisning.
Behandling over to år
Fylkesmannen planlegger å behandle over to år, der alle elver med påvist gyro blir behandlet både i 2010 og 2011. I Vefsna, Fusta, Drevja og Hundåla kan det være aktuelt med en ekstra behandling høsten 2010, slik at det blir totalt tre behandlinger av disse vassdragene.
Behandlingen kan bli utsatt dersom det oppstår problemer som reduserer sannsynligheten for å lykkes med å utrydde parasitten fra regionen. Selv om en behandling av vassdragene i Vefsnfjorden ikke kan gjennomføres som planlagt i år, kan det være aktuelt å behandle vassdragene i Halsfjorden og eventuelt også Hundåla.
Av hensyn til bevaring og oppbygging av laksebestandene i Hestdalselva og Halsanelva er det gunstig å få gjennomført behandlingen her så snart som mulig, mener fylkesmannen.
Ut til høring
Fylkesmannen i Nordland har sendt planene ut til høring. Denne høringsrunden gjelder både varsel om vedtak fra Mattilsynet og søknaden fra Fylkesmannen til Miljøverndepartementet om tillatelse til behandling.
Fylkesmannen gjør oppmerksom på at søknaden har mange vedlegg, deriblant behandlingsplanen.
Dette er en åpen høring, hvor alle som anser seg eller sine interesser som berørt av planene har anledning til å komme med sine uttalelser, opplyser fylkesmannen.
Høringsuttalelser vil bli ettersendt til Miljøverndepartementet.
Fylkesmannen ønsker innspill til planene innen høringsfristen som er den 7. april 2010.