På tide å tenke forebygging

Problemene med resistensutvikling hos lakselus borger for økt fokus på forebyggende fiskehelsearbeid, mener Europharma.

Ved å følge mediedekningen rundt lakselus, får man inntrykk av at dette er et rent miljøproblem, hvor villaksen er den store taperen. Dette er ikke bare feil, det er også en farlig avsporing. Lakselusproblematikken kan utvikle seg til å få en svært uheldig effekt på fiskehelsen i norske merder, og det er derfor på tide å skifte fokus, mener Europharma.

– I Chile var det nettopp da man mistet kontrollen over lakselusa at den store ILA-katastrofen kom. Det førte til at hele 41 prosent av anleggene fikk ILA i toppåret 2008, forteller Europharma i et nyhetsbrev.

I Norge, hvor man både har ILA og PD, er det ikke veldig vanskelig å se for seg et skremmende scenario om luseproblematikken forverrer seg, mener selskapet.

– Derfor er det positive nyheter at det nå ligger an til en åpning for ILA-vaksinering langs hele kysten. For PD har man allerede denne muligheten. Norske oppdrettere, også nord for Hustadvika, bør ha forebyggende fiskehelsearbeid på tapetet i tiden som kommer, skriver Europharma.