Hemmeligholder analyse av torsk

STORFJORD: Fiskeridirektoratet nekter å offentliggjøre DNA-rapporten om deformert torsk fra Storfjord i Nord-Troms. Det kan tyde på at saken havner på politiets bord.

Lokale fiskere i Storfjord rapporterte i høst om torsk som har hatt unormalt utseende, som deformert munnparti og knekk i nakkeregionen. Fisken har i tillegg vært unormalt feit.

Mistanken fra fiskerne i fjorden er at den vanskapte torsken kommer fra oppdrettsanlegget til Storfjord Torsk AS. Anlegget ligger like ved fangststedene for den deformerte torsken, skriver NRK Troms og Finnmark.

Les også: Frigav bilder av deformert torsk i Troms 11.11.2009

DNA-analyse

Fiskeridirektoratet iverksatte et eget prøvefiske, og torsk ble sendt til DNA-analyse for å avklare fakta i saken.

Hvis DNA-prøvene knytter torsken til dette anlegget, kan det bli snakk om å anmelde eierne av oppdrettsanlegget til politiet, skriver NRK.

Rapporten er hemmeligstemplet

Offentlighetsloven gir etater som Fiskeridirektoratet lov til å nekte innsyn i dokumenter som omtaler lovbrudd som er begått av private.

Seksjonssjef fiskeri og havbruksforvaltning i Fiskeridirektoratet i Troms, Ernst Bolle, bekrefter overfor NRK at rapporten blir hemmeligstemplet nettopp fordi det her er snakk om at det kan være begått en forbrytelse.

Styreformann i Storfjord Torsk AS, Steinar Eliassen, sier at bedriften ikke har hørt noe fra Fiskeridirektoratet i forbindelse med saken.

– Administrerende direktør Are Angell og jeg snakket om saken for bare noen dager siden, men vi har ikke hørt noe fra myndighetene, sier han til NRK.

Både Storfjord Torsk AS og morselskapet Lofitorsk AS, har tidligere benektet at det har vært rømminger fra deres anlegg.

Les også: – Deformert torsk skyldes feilernæring 12.11.2009

Les også: Lofitorsk avfeier påstander om rømming 11.11.2009

Lokal torskestamme

Havforskningsinstituttet arbeider med et nasjonalt pilotprosjektet, der målet er å etablere en ny metode for å kartlegge gytefelt i åpne fjordsystemer.

Som ledd i dette arbeidet, ble det i fjor samlet inn vevsprøver av torsk fisket i Storfjorden. Dette for å sammenligne vevsprøver fra det en anser som lokal torsk tilhørende Storfjorden, opp mot funn av torskeegg i fjorden.

Les også: Storfjord søker vevsprøver av lokal torsk 19.06.2009