– Kritisk for villaksen

Miljøvernminister Erik Solheim mener at situasjonen for villaksen er kritisk.

– Situasjonen for villaksen er kritisk, skriver miljøvernminister Erik Solheim (SV) i et brev til Stortingets kontrollkomité, melder ANB/siste.no.

Han mener ifølge ANB at utviklingen er «klart i strid» med målsettingene i regjeringens villaksproposisjon.

– Hovedårsaken er at vi ikke har kontroll med miljøpåvirkninger fra oppdrettsnæringen, konkluderer Solheim.

Les også: Verstingbilder av villaks gjorde inntrykk 04.09.2009

– Laksen er i fare

Miljøvernministeren er ifølge ANB enig med Direktoratet for naturforvaltning i at «situasjonen for villaksen er kritisk og at den langsiktige overlevelsen for arten er i fare».

– Etter mitt syn er det mulig å snu utviklingen. Det forutsetter forsterkede tiltak i tråd med regjeringens villaksproposisjon og regjeringens miljøstrategi for havbruksnæringen, skriver Solheim.

Overvåking viser at det er om lag 17 prosent rømt oppdrettslaks i gytebestandene, mens de vitenskapelige rådene setter en grense på fem prosent. En høyere andel enn fem prosent oppdrettsfisk vil true den langsiktige overlevelsen av villaksbestandene, refererer ANB.

– På noe sikt bør innslaget av rømt oppdrettsfisk ligge langt under dette nivået, skriver Solheim.

Miljøvernministeren mener også at det vil være «en stor utfordring» å holde lakselussituasjonen under kontroll de nærmeste årene.

– Drepende kritikk av regjeringen

– Dette er en drepende kritikk av egen regjering. Det er tydelig at Erik Solheim mener situasjonen er ute av kontroll, sier Fremskrittspartiets Anders Anundsen til nyhetsbyrået.

ANB kjenner til at brevet fra Solheim har vakt oppmerksomhet, og til dels irritasjon, hos rødgrønne politikere på Stortinget.

Kontrollkomiteen har sendt et nytt brev til Miljøverndepartementet med nye spørsmål om situasjonen for villaksen.

– Her spør vi blant annet hvilke tiltak regjeringen vil sette i verk for å få lakselus og rømming under kontroll, sier Anundsen til nyhetsbyrået. Komiteen har ennå ikke fått svar på det nye brevet.