Ny forskrift om fiske etter laks og sjøaure

SØR-TRØNDELAG: Flertallet av bestandene av laks og sjøaure er truet eller sårbare, og vesentlige trusselfaktorer er ikke under kontroll.

Beskatningstrykket i vassdragene må derfor reduseres.

Det mener Fylkesmannen i Sør-Trøndelag som nå har vedtatt ny forskrift for fiske etter anadrom laksefisk i vassdrag i fylket.

Begrensningene omfatter i hovedsak reduksjon av den ordinære fiskesesongen med én måned, og reduserte døgnkvoter.

Hovedtrekkene er:

  • Ordinær fiskesesong er fra 1. juni til 31. juli. (2 måneder).
    I vassdrag hvor forvaltningsmålene er innfridd, er fiskesesongen opprettholdt som tidligere år, fra 1. juni til 31. august (3 måneder). Dette gjelder Teksdalselva, Orkla, Gaula og Nidelva.
  • Døgnkvoten er på 1 laks eller 1 sjøaure. Når én fisk er fanget, skal fisket avsluttes inntil nytt fiskedøgn starter. Unntak gjelder for Søa, Stordalselva og Straumsvassdraget hvor døgnkvoten er 2 sjøaurer, så fremt det ikke fanges laks. Hvis 1 laks fanges, skal fisket opphøre, også etter sjøaure, inntil nytt fiskedøgn starter.
  • Merk at sjøaure er fredet både i Orkla, Gaula, Nidelva og Skauga.
  • Den lokale fiskeforvaltningen skal én måned før sesongslutt, vurdere om det er behov for ekstraordinære fredningstiltak for å sikre gytebestandene.
  • Fylkesmannen kan regulere fisket ytterligere med tanke på å sikre gytebestandene.

I Orkla, Gaula og Skauga er det gjennomført flertallsvedtak, og i disse vassdragene har den lokale fiskeforvaltning anledning til å fastsette egne fiskeregler hva angår kvoter i samråd med Fylkesmannen.

Fiskereglene for disse vassdragene vil ikke bli kunngjort av Fylkesmannen, men blir lagt ut på hjemmesidene til de lokale fiskeforvaltningene, opplyser Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.