Reagerer på bytte fra torsk til laks

LYNGDAL: Korshavn Havbruk AS satser på laks i stedet for torsk. Det møter reaksjoner fra jeger og fiskerforbundet lokalt.

Etter tre og et halvt års arbeid for å få alle tillatelser, kan Åge Igland og Korshavn Havbruk endelig investere i oppdrettsmerdene som kan romme inntil 780 tonn laks, skrev Farsunds Avis fredag 12. februar.

– Det har vært en lang vei å gå, men nå kan vi endelig se frem til å investere i merder og fiskeyngel i egne anlegg, sa Igland til avisa.

Igland fortalte at hans selskap, Korshamn Havbruk, har fått tillatelse til å starte med oppdrett av laks i Grønsfjorden.

Tidligere har Igland og hans medinvestorer søkt om oppdrett av torsk, men har gått bort fra dette, og satser heller på laks.

I løpet av mai måned vil de første merdene bli plassert ved Nakkestad og Revøy Øst. Går alt etter planen, vil Igland og hans fremtidige medarbeidere kunne høste den første laksen ved årsskiftet 2011/2012. Igland håper og tror at lakseoppdrettet vil gi tre arbeidsplasser.

Med seg har han Karl Olav Jørgensen fra Hellesund Fiskeoppdrett.

Reagerer skarpt på lakseplaner

Jeger- og fiskerforeningene og elveeierne frykter at Lyngdalsvassdraget og andre vassdrag vil bli rammet av lakselus fra de planlagte merdene til Korshamn Havbruk, skriver Farsunds Avis tirsdag 16. februar.

Leder av fiskeutvalget i Vest-Agder jeger- og fiskerforbund, Alf Kåre Friestad, reagerer skarpt på at det skal settes ut laks, og ikke torsk i merdene.

– Jeg er lamslått! Jeg visste ikke hva jeg skulle tro da jeg så oppslaget i Farsunds Avis fredag om at oppdrettsanlegget i Grønsfjorden skal ha laks. De har fått tillatelse på torsk, sier Friestad.

– Området vårt har vært så å si fri for lakselus siden det forrige anlegget i Grønsfjorden ble lagt ned for fem-seks år siden. Nå kan vi få en ny spredning av lus. Dette vil true villaksbestanden ytterligere, ikke bare i Mandalsvassdraget som har nasjonal interesse, men også Lyngdalsvassdraget som er vernet, sier Friestad til avisa.

Friestad vil nå kontakte samtlige elveeierlag i Lyngdals-, Audna og Mandalsvassdragene for å diskutere saken med dem.