Solid fra Cermaq

Cermaq ASA avsluttet 2009 med solide resultater i fjerde kvartal.

Cermaq ASA oppnådde i fjerde kvartal 2009 et resultat før skatt på 287,3 millioner kroner, mot -187,1 millioner kroner i fjerde kvartal året før. For hele 2009 oppnådde Cermaq ASA et resultat før skatt på 484,4 millioner kroner, mot -29,5 millioner kroner i 2008.

Driftsresultat (EBIT) før verdijustering av biomasse var 218,1 millioner kroner i fjerde kvartal 2009, og avslutter et år med kraftig forbedring i driftsresultater. Både fôr- og oppdrettsvirksomheten har levert solide resultater basert på effektiv og god drift. Netto rentebærende gjeld er redusert med 447,8 millioner kroner i kvartalet til 1.809,8 millioner kroner, skriver selskapet i en børsmelding.

Styret foreslår nå et utbytte på 1,50 kroner per aksje.

Cermaq presenterte et sterkt resultat for fjerde kvartal med et driftsresultat før verdijustering av biomasse på 218,1 millioner kroner, sammenliknet med et underskudd på 59,7 millioner kroner samme kvartal forrige år. Forbedret drift og fortsatt høye markedspriser for laks er de viktigste årsakene, heter det i meldingen.

– Vi ser nå resultatene av tiltakene vi har fokusert på og Cermaq er godt posisjonert for ytterligere forbedringer i 2010 sier Geir Isaksen, konsernsjef i Cermaq.

Mainstream leverte et solid driftsresultat (EBIT) før verdijustering av biomasse, og resultatene var spesielt gode i Norge og i Chile. De biologiske resultatene i Chile er gode til tross for at volumene av atlantisk laks er lave og vil bli ytterligere redusert inneværende år. Tiltakene for å styrke den sanitære situasjonen både i ferskvann og i sjøen samt andre driftsmessige forbedringstiltak, har vist seg å være effektive på de nye smoltgenerasjonene. Det har vært betydelig vekst i norsk oppdrett i kvartalet, der Nordland har fortsatt å levere sterke resultater og Finnmark har oppnådd betydelige forbedringer i forhold til tidligere perioder. Økte produksjonskostnader for enkelte grupper av fisk svekket resultatet i Canada i kvartalet, mens Skottland oppnådde forbedrede resultater. Høye laksepriser og stabil etterspørsel har bidratt til gode marginer, opplyser selskapet.

– Oppdrettsvirksomheten i Chile bygges opp i tråd med hva vi har planlagt, og Cermaq vil fortsette å investere der og også i Norge for å styrke den geografiske balansen i vår produksjon, sier Geir Isaksen.

Samtidig varsler Cermaq om lave volumer for Mainstream i andre og tredje kvartal 2010, som følge av tidligere tap av fisk grunnet sykdom.

Mainstream Chile forventer derfor negative resultater i andre og tredje kvartal 2010.

EWOS styrket resultatet i kvartalet til tross for en svak nedgang i globale volumer sammenliknet med forrige år. Mens volumene i Chile gikk betydelig ned, økte volumene i alle andre regioner og spesielt i Norge oppnådde EWOS betydelig vekst. EWOS har utviklet en fremragende portefølje som har blitt positivt mottatt i markedet. God kostnadskontroll og en bedret markedsposisjon har også bidratt til økt lønnsomhet, opplyser selskapet.

– EWOS forbedrer sin anerkjente portefølje av effektive og differensierte produkter ytterligere, og vi anser dette som en viktig suksessfaktor for vår posisjon i markedet, sier Geir Isaksen.

Cermaq oppnådde en sterk kontantstrøm i fjerde kvartal grunnet bedret driftsresultat og lavere arbeidskapital som følge av reduksjoner i varelager og utestående fordringer. Netto rentebærende gjeld ble redusert med 447,8 millioner kroner i kvartalet til 1.809,8 millioner kroner ved utgangen av 2009.

– Cermaq har stor finansiell fleksibilitet som gir grunnlag for lønnsom vekst, konkluderer Geir Isaksen.