Avvikler torskeanlegg

Frengen Havbruk AS vil etter påske, stenge oppdrettsanlegget ved Ytterøy i Levanger.

Anlegget har måttet tåle negativ omtale i media etter rømminger av torsk både i desember 2008 og i september 2009.

Les også: Frengen Havbruk fikk tvangsmulkt 10.02.2010

Selskapet er nå i ferd med å slakte torsken i anlegget, og regner med å ha tømt merdene før påske.

Den direkte årsaken til at selskapet gir opp driften av anlegget ved Ytterøy, er milliontap på grunn av dårlig torskepris.

Det sier daglig leder i Frengen Havbruk AS, Kjell Audun Fenstad, til Trønder-Avisa.

– Vi kan ikke leve med at vi taper penger for hvert eneste kilo fisk vi selger. Vår beslutning er derfor økonomisk betinget, sier han.

Fenstad viser også til at torskenæringen generelt sliter med giganttap langs hele norskekysten. I dag får Frengen Havbruk 15–20 kroner per kilo solgt torsk, noe som ifølge Fenstad gir et tap på nærmere 10 kroner per kilo, skriver avisa.

Mandag leverte oppdrettsanlegget nærmere 90 tonn torsk for eksport. De nærmeste ukene før påske vil resten av oppdrettstorsken, nærmere 500 tonn, leveres for slakting.

– Etter den siste leveringen innstiller vi på ubestemt tid, sier Fenstad til Trønder-Avisa.

Deformert torsk

Lokale fiskere rapporterer om mye deformert torsk i fangsten. Fisker Tor Hynne hevder at han de to siste månedene har fått rundt 4.000 oppdrettstorsk og blant dem mange stygge, skriver NRK Trøndelag.

– Jeg har fått fisk som tydelig er syke, med store sårkaker og røde prikker på seg. De er også derformerte i munnen, sier Hynne.

Han tror det også har vært en tredje rømning fra anlegget.

– I hele fjor sommer og tidligsommeren ble det fanget oppdrettstorsk på 1,8 - 2,2 kilo, noe som tyder på en rømming til av større fisk, sier Hynne til Adresseavisen.

Etterforskningsleder Tor Klevmo ved Levanger lensmannskontor sier til avisen at etterforskningen er ferdig, men man avventer resultatet av en analyse hos Kripos før eventuell tiltale tas ut.

Etter rømmingen i fjor høst ble det oppdaget en revne i merden. Kripos undersøker nå årsaken til at den revnet, skriver Adresseavisen.

– Oddekalv er useriøs

Leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, beskriver omfanget av deformert fisk utenfor oppdretsmerdene som «en økologisk katastrofe».

– Dette er et virkelig skrekkscenario. Nå står denne deformerte torsken og gyter, og den gyter like godt som vill torsk. Det er en komplett økologisk katastrofe, sier Oddekalv til Dagbladet.

Han frykter at det i disse dager foregår en genetisk forringelse hos torsk i Trondheimsfjorden med uante konsekvenser, skriver Adresseavisen.

Forbundet har anmeldt selskapet for grove brudd på loven om dyrevelferd.

Daglig leder av oppdrettsselskapet sier til NRK Trøndelag at han ikke har sett noe til anmeldelsene som Norges Miljøvernforbund skal ha levert for påstått rømming og dyremishandling.

Overfor Trønder-Avisa avviser Fenstad at beslutningen om å legge ned driften av anlegget, skyldes påstander om "monsterfisk", anmeldelser, politietterforskning eller bøtelegging.

– Overhodet ikke. Jeg oppfatter ikke Kurt Oddekalv som seriøs, sier Kjell Fenstad til avisa.

– Ikke genfeil

Skrekkvisjonene fra Oddekalv kan møte motbør fra faglig hold.

For etter at det i fjor høst ble fisket torsk med deformiteter i Storfjord i Nord-Troms, opplyste seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Terje van der Meeren, at dersom den derformerte torsken kommer fra oppdrett, så er det sannsynlig at deformitetene skyldes unaturlig oppvekst og feilernæring, og ikke genfeil.

– Deformasjonene skjer siden man ikke klarer å tilby fisken naturlige forhold og naturlig næring i larvefasen av yngelproduksjonen, fortalte seniorforskeren.

– Vi tror ikke deformitetene skyldes genfeil, og dette vil derfor ikke spre seg via formering, sa seniorforsker Terje van der Meeren.

Les også: – Deformert torsk skyldes feilernæring 12.11.2009

Fiskefarse

Fiskeforvalter hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Anton Rikstad, har i media til tider fremstått som en notorisk motstander av oppdrett.

Anton Rikstand sier han lenge har fryktet at oppdrettslaksen fra Frengen skal skade torskestammen i Trondheimsfjorden. Nå puster han lettet ut, skriver NRK Trøndelag.

– På laksens og miljøet i fjordens vegne tror jeg dette er veldig fornuftig, sier han til NRK, som kommentar til at torskeanlegget ved Ytterøy legges ned.

I april 2008 fikk selskapet Tordenskjold Cod Farm AS midlertidig tillatelse til å drive torskeoppdrett på to lokaliteter i Levanger kommune og i Trondheimsfjorden. Etter senere klagebehandling ble disse tillatelsene trukket tilbake i februar 2009.

– Dette betyr at vi har vunnet fram med våre synspunkter om at Trondheimsfjorden er svært viktig for villaksen, og vi har fått aksept for at føre-var-prinsippet er viktig. Trondheimsfjorden er for viktig til at å eksperimentere med torskeoppdrett, sa Rikstad til NRK Trøndelag den gang.

Det vakte reaksjoner hos stortingsrepresentant Arild Stokkan Grande (AP).

– Jeg reagerer på at en representant for fylkesmannen deltar i en debatt på en måte som gjør at han ønsker å legge føringer for politiske vedtak, uttalte Stokkan Grande i en kommentar til NRK.

Stokkan Grande oppfattet fiskeforvalteren for å fremstår som partisk og ubalansert i saken.

– Han har blant annet uttalt at hans mål er at Trondheimsfjorden skal bli torskefri. Den typen standpunkt er det politiske aktører som skal drive og ikke representanter på vegne av forvaltningen, konkluderte Stokkan Grande.