Laks for 2 milliarder i februar

Slakting av laks. Arkivfoto: Tom Haga / Norwegian Seafood Council

Lakseeksporten nådde en eksportverdi på 2 milliarder i februar 2010.

Tall fra Eksportutvalget for fisk viser at dette er den høyeste eksportverdien som noen gang er målt for laks i februar måned. Verdiveksten, sammenlignet med samme måned i fjor, er på 46 prosent eller 636 millioner kroner.

– Årsaken til den sterke lakseeksporten er en kombinasjon av økt etterspørsel og redusert konkurranse i verdensmarkedet for laks, sier Paul Aandahl, markedsanalytiker i Eksportutvalget for fisk (EFF) i en pressemelding.

Vekst i både volum og pris

Eksportert totalvolum av laks økte i februar med 25 prosent til 56 085 tonn. Samtidig økte prisen for fersk hel laks med 19 prosent til 33,67 kroner per kilo.

Sammenlignet med forrige måned er prisøkningen på 4,49 kroner.

Eksportverdien øker kraftig til EU markedet

Eksporten av laks til EU økte med 27 prosent til 1,3 milliarder i februar i år sammenlignet med tilsvarende måned i fjor.

Størst er eksporten til Frankrike med 273 millioner kroner. Polen er nest største eksportmarked med 240 millioner kroner. Mesteparten av den norske laksen, som går til Polen, blir videreforedlet og deretter eksportert, hovedsakelig til andre EU land.

Mer enn fordoblet til Russland

Eksportverdien av laks til Russland økte med 118 prosent i februar til 181 millioner kroner.

Russland er Norges tredje viktigste laksemarked og eksporten i februar utgjorde ca 9 prosent av den totale eksportverdien av laks.

USA er Norges fjerde største laksemarked

Verdien av lakseeksporten til USA økte med 124 millioner kroner i februar. Dette er 238 prosent høyere enn i samme måned i fjor. Sterkest vekst var det for fersk laksefilet. I volum økte eksporten fra 448 tonn i februar i fjor til 1948 tonn i år.

Fryst laksefilet er også et viktig produkt til USA og her økte eksportvolumet fra 300 tonn i februar i fjor til 771 tonn i samme måned i år.

Redusert ørreteksport

Eksportverdien av ørret ble redusert i februar med 6 prosent til 141 millioner kroner. I volum ble det eksportert 3 866 tonn. Dette er 1 400 tonn lavere enn i samme måned i fjor.

Største marked for ørret er Russland med en eksportverdi på 76 millioner kroner. Dette utgjør 54 prosent av den totale eksportverdien for ørret.