Over 50 deltakere samlet seg til fagmøte om forskning og utvikling innen foredling av laks, som ble arrangert på Hell 17. og 18. juni.
Møtet ble gjennomført i regi av FHF og det ble presentert resultater fra forskningsprosjekter og forslag til nye forskningsområder, skriver FHL på sin hjemmeside.
Filetforum Laks organiserer prosjekter innenfor området Handlingsplan laks og inviterte næringsrepresentanter og for øvrig alle andre interesserte til samling for å utveksle erfaringer og informere om gjennomførte og nye prosjekter.
Foredragene
Foredragene er tilgjengelige for nedlastning fra FHLs nettsider:
Innledning (PDF)
Kristian Prytz, FHL
Tekstur i laks – en oversikt over forskningsaktiviteter (PDF)
Turid Mørkøre, Nofima Marin
Industritest – ny metode for å bedømme spalting og tekstur i laks (PDF)
Ulf Erikson, SINTEF Fiskeri og havbruk
Sammenheng mellom vekst, lokalitet og utvikling av spalting hos laks (PDF)
Siri Øvretveit og Ragnar Nortvedt, Marine Harvest
Hvilke strukturelle forskjeller ser vi mellom bløt og fast laksefilet under mikroskopet (PDF)
Eva Veiseth-Kent, Nofima Mat
Enzymaktivitet i laksemuskel og betydning for tekstur (PDF)
Iciar Martinez, SINTEF Fiskeri og havbruk
Bindevev, frie aminosyrer og mineralenes betydning for tekstur i laks (PDF)
Marit Espe, Nifes
Hovedresultater fra prosjektet (PDF)
Turid Mørkøre, Nofima Marin
Dynamisk produksjon av laks – rett fôr til rett tid (PDF)
Kjell-Arne Rørvik, Nofima Marin
Kvalitetsavvik og årsakssammenhenger (PDF)
Torbjørn Tobiassen, Nofima Marin
Objektiv kvalitetsdifferensiering (PDF)
Karsten Heia, Nofima Marin
Fargeegenskaper i muskel ved pre-rigor produksjon av røykt laksefilet (PDF)
Sveinung Birkeland og Leif Akse, Nofima
Trenging, pumping, flytting - like viktig som god bedøving (PDF)
Åsa Espmark, Nofima Marin
Levende i brønnbåt - en saga blott? Om erfaringer og planer innen direkte slakting (PDF)
Kjell Midling, Nofima Marin
Fjerning av pinnebein i laks slaktet ved oppdrettsmerd (PDF)
Harry Westavik, SINTEF Fiskeri og havbruk